Προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας: Οι απειλές Ερντογάν και η απάντηση της Αθήνας

Προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας: Οι απειλές Ερντογάν και η απάντηση της Αθήνας

Ο ρόλος του Όλαφ Σόλτς που φθάνει σήμερα στη χώρα μας

Εν όψει της σημερινής Συνόδου για τη Διαδικασία Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Όλαφ Σολτς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε περαιτέρω κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ευθείες απειλές προς την Αθήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δημοσίευσε μια σειρά tweets γραμμένα στα ελληνικά, επαναλαμβάνοντας τις απειλές κατά της Ελλάδας με θέμα τα νησιά του Αιγαίου.

Tο μήνυμα της ελληνικής πλευράς αντιθέτως, σοβαρό, αυστηρό και σαφές: «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα χθες ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας της ως γείτονα «που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται» και απηύθυνε κάλεσμα ενότητας τονίζοντας πως είναι ώρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας.

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου

Ο Γερμανός καγκελάριος έρχεται στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα παρακαθίσει σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου όπου θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μία παρουσία ιδιαίτερης σημασίας που έχει ήδη αρχίσει να εκνευρίζει την Άγκυρα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να εξαπολύουν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές εναντίον της Αθήνας.

Κάνουν δε λόγο για ένα «ημερολόγιο προκλήσεων της Αθήνας» που θα ξεκινήσει από τη σημερινή Σύνοδο της Θεσσαλονίκης και θα φτάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου.