Ένα νέο φάρμακο που κάνει ένα ευρύ φάσμα καρκίνων πιο ευάλωτους στο ανοσοποιητικό σύστημα , μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στην θεραπεία του καρκίνου, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη. Το νέο φάρμακο αφαιρεί από τα καρκινικά κύτταρα το «καμουφλάζ» που χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στην μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, μερικοί ασθενείς που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης από την νόσο. Το ανοσοποιητικό σύστημα βασίζεται σε μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα σε ορισμένες χημικές ουσίες που έχει οργανισμός, οι οποίες ενθαρρύνουν μια ισχυρή δυναμική αντίδραση. Οι όγκοι μπορούν να επισκιάσουν αυτό το σύστημα για να κρυφτούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα «κόλπο» που χρησιμοποιούν οι καρκινικοί όγκοι είναι η πρωτεΐνη PD-L1 , που χρησιμοποιείται για την πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, δοκίμασαν ένα νέο φάρμακο σε 68 άτομα με προχωρημένη μορφή καρκίνου στη ουροδόχο κύστη. Το φάρμακο στοχεύει στο να εμποδίσει την πρωτεΐνη. Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, και οι γιατροί τους έδιναν 6-8 μήνες ζωής. Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς, όπου οι όγκοι χρησιμοποιούσαν την πρωτεΐνη PD-L1 για να κρυφτούν από το ανοσοποιητικό σύστημα, έδειξαν σημάδια ανάκαμψης. Σε δύο ασθενείς μάλιστα, δεν υπήρχαν πλέον σημάδια της νόσου, μετά τη θεραπεία. Ένας στους δέκα ασθενείς ανταποκρίθηκαν στην πειραματική θεραπεία ενώ η PD-L1 δεν ήταν παρούσα στον όγκο.
Το φάρμακο έχει θεωρηθεί ως «επαναστατική θεραπεία» στις ΗΠΑ και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους ασθενείς στο τέλος του 2015 εάν και άλλες μεγαλύτερες μελέτες δείξουν παρόμοια αποτελέσματα. Ωστόσο πολύ μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές θα χρειαστούν προκειμένου η νέα πειραματική θεραπεία να χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη.