Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τους παγετώνες της Ανταρκτικής σε 3D, λεπτομερή και υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση.
Χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δύο αποστολές και ένα ολοκαίνουριο υποβρύχιο ρομπότ για να καταφέρει η πολυεθνική ομάδα επιστημόνων να δημιουργήσει τον 3D χάρτη των πάγων στη θάλασσα Μπελινγκσχάουζεν.
Το εφοδιασμένο με σόναρ ρομπότ χαρτογράφησε με υποθαλάσσια περιοχή 500.000 τ.μ. πάγου. Οι πληροφορίες που αφορούσαν το τι συμβαίνει κάτω από το νερό, συνδυάστηκαν με τις αντίστοιχες που παρείχαν οι δορυφόροι για το τι γίνεται με τους παγετώνες στην επιφάνεια.
Το συμπέρασμα - που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience - είναι αρκετά αισιόδοξο: Αν και οι παγετώνες έχουν υποστεί δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το πάχος των πάγων που χαρτογραφήθηκε στη θάλασσα Μπελινγκσχάουζεν, είναι μεγαλύτερο από ό, τι είχε προβλεφθεί.
Όμως, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πρόκειται μόνο για μία συγκεκριμένη περιοχή και ότι δεν θα πρέπει να γίνουν υπεραισιόδοξες γενικεύσεις από την περιορισμένη δειγματοληψία τους.
"Αποκτώντας αυτά τα στοιχεία, θα ξέρουμε πόσο αλλάζει το πάχος του παγετώνα στο πέρασμα του χρόνου και συνεπώς θα μάθουμε τον ρυθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη", εξήγησε ο Δρ. Τζέρεμι Γουίλκινσον, από την βρετανική ομάδα μελέτης της Ανταρκτικής.