Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος για κάποιους μήνες εντός του 2015 φαίνεται πως είναι η επικρατέστερη εξέλιξη, μετά την αδυναμία κυβέρνησης και τρόικας να συμφωνήσουν στο Παρίσι για το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI, το Euro Working Group θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα αυτό, και σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το MNI, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα ζητήσει μία τεχνική παράταση του προγράμματος για λίγους μήνες, προκειμένου να μη χαθούν οι δόσεις που εκκρεμούν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το αίτημα αυτό αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε να προλάβουν ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να το εγκρίνουν.
Ένας άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η φινλανδική κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν θα καταστεί εφικτό να δώσει το κοινοβούλιο της χώρας την έγκρισή του σε ένα τέτοιο αίτημα, αν αυτό έρθει μετά τις 5 Δεκεμβρίου. “Τελειώνει ο χρόνος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή των Βρυξελλών, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει αυτή η παράταση, απάντησε πως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και επεσήμανε πως χώρες όπως η Γερμανία είναι πιθανό να πιέσουν για παράταση μεγαλύτερη των έξι μηνών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. “Εξάλλου, η Ελλάδα δεν έχει σοβαρές χρηματοπιστωτικές υποχρεώσεις μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015”, παρατήρησε.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές του Bloomberg αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μία μακρά παράταση του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς να διευκρινίζεται ποια περίοδος θεωρείται αποδεκτή από την κυβέρνηση για μία ενδεχόμενη παράταση