Αναλυτικός οδηγός για να γνωρίζετε τα πάντα πριν την επισκεφτείτε
Ήσυχη, με παρθένα ομορφιά, με υπέροχα φυσικά τοπία και ανόθευτο παραδοσιακό χαρακτήρα και με σφραγίδα την κυκλαδίτικη λιτότητα. Η Σίκινος είναι ιδανικός προορισμός για χαλαρωτικές διακοπές δίπλα στην θάλασσα, μακριά από τα πιο κοσμικά νησιά των Κυκλάδων. Ειδυλλιακές παραλίες, παμπάλαια μονοπάτια, ανέμελες βόλτες στη γραφική Χώρα και θεσπέσιες τοπικές γεύσεις.
Αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν τις διακοπές σε αυτό το «εσωστρεφές» αλλά πολύ όμορφο νησί.
Στα αρχαία χρόνια, η Σίκινος, ονομαζόταν Ινώς, που σημαίνει το νησί του κρασιού. Οι αρχαιολόγοι φαίνεται να έχουν εντοπίσει ένα ναό από την αρχαιότητα αφιερωμένο στον Απόλλωνα, στην Επισκοπή, αλλά δεν ξέρουμε πολλά γι’ αυτό. Η μυθολογία μας λέει ότι το νησί άλλαξε όνομα όταν ο βασιλιάς της Λήμνου Θώας κυνηγημένος από τις γυναίκες της Λήμνου, οι οποίες είχαν σκοτώσει όλους τους άνδρες, κατέφυγε στην Ινώ και παντρεύτηκε μία νύμφη. Ο γιος τους ονομάστηκε Σίκινος και από αυτόν πήρε το νησί το σημερινό του όνομα. Οι Ίωνες εγκαταστάθηκαν στο νησί το 10ο αιώνα π.Χ., και σύντομα οι Δωριείς έφθασαν ως εδώ από την ηπειρωτική χώρα.
Μια μικρή ζωγραφιά είναι η Χώρα με δύο διαφορετικά σκηνικά που απλώνονται στις αντικριστές βουνοπλαγιές, το Κάστρο και το Χωριό. Το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού είναι οχυρωμένος οικισμός του 15ου αι.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του από το αυθεντικό παραπόρτι θα σας υποδεχτούν άσπρα σπίτια άνω των 100 ετών, σοκάκια αρωματισμένα από τα γιασεμιά, αυλές με βουκαμβίλιες, γεράνια και κληματαριές. Στην κορυφή του τρεις ανεμόμυλοι στέκονται αγέρωχοι απέναντι στο πέλαγος. Στην πλατεία, επισκεφτείτε τη συλλογή εικόνων της μεταβυζαντινής εποχής.
Ναός της Επισκοπής. Είναι ένα μνημείο ιδιαίτερο, καθώς μαρτυρεί τη μακραίωνη ιστορία του τόπου, την αλληλοκάλυψη πολιτισμών και θρησκειών. Βρίσκεται στην ενδοχώρα και αποτελείται από το Καθολικό, το παρεκκλήσι της Αγ. Άννας αλλά και από ερειπωμένα κελιά. Χτίστηκε αρχικά ως ρωμαϊκό μαυσωλείο τον 3ο αι. μ.Χ. και μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό το 17ο αι. με τρούλο, καμπαναριό και ιερό.
Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής). Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου. Χτίστηκε το 1690 και αποτέλεσε το ύστατο οχυρό των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών που ταλαιπωρούσαν το νησί. Ανεβείτε απογευματινές ώρες και απολαύστε το απεριόριστο γαλάζιο ουρανού και θάλασσας.
Οι πιο παραδοσιακές και «επαναλαμβανόμενες» γεύσεις στη Σίκινο είναι το αρνάκι φούρνου γεμιστό, τα αμπελοφάσουλα και η σαλάτα με ντόπια κάπαρη. Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα σικινιώτικα αγγούρια, καθώς πρόκειται για μια μοναδική ποικιλία που υπάρχει μόνο σε αυτό το νησί με στρογγυλό σχήμα και εξαίσιο άρωμα. Στα γλυκά δοκιμάστε παστέλι με πορτοκάλι και αμύγδαλο αλλά και διαγκουρένια (ψίχα καρπουζιού με ζυμάρι και σουσάμι). Σημειώστε και τα εξής: φαβοκεφτέδες, μέλι θυμαρίσιο, σικινιώτικο κρασί, κατσικίσιο τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αλοπρόνοια. Η παραλία του λιμανιού της Σικίνου προσφέρει άμεση πρόσβαση σε όλες τις ανέσεις του οικισμού. Αρκετά μεγάλη, με πεντακάθαρα νερά, χρυσή άμμο, λίγες ομπρέλες και αρμυρίκια που παρέχουν σκιά.
Άγιος Γεώργιος. Κολπίσκος με βότσαλα, άμμο, κρυστάλλινα νερά και κάποια αρμυρίκια για σκιά. Τα βράχια που πλαισιώνουν την παραλία είναι ιδανικά για εξερευνήσεις με τη μάσκα! Διαθέτει μία ταβέρνα και είναι προσβάσιμη με αμάξι.
Διαλισκάρι. Μικρός αμμουδερός κολπίσκος που περιβάλλεται από εντυπωσιακά βράχια. Έχει άγρια ομορφιά, γαλαζοπράσινα διαυγή νερά και 2-3 αρμυρίκια που παρέχουν λίγη σκιά. Διαθέτει κάποιες ομπρέλες και είναι προσβάσιμη με αμάξι.
Μάλτας. Η πιο απομακρυσμένη παραλία του νησιού, προσβάσιμη είτε με καραβάκι που αναχωρεί από την Αλοπρόνοια είτε με τα πόδια (η διαδρομή είναι μεγάλη). Περιβάλλεται από βράχια, έχει βότσαλο, άμμο και υπέροχα κρυστάλλινα νερά, αλλά δεν διαθέτει φυσική σκιά.
Η Σίκινος προσφέρεται αρχικά για πεζοπορία και περιπάτους. Ο πεζοπορικός χάρτης της Σίκινου θα σας δείξει «τον δρόμο» για τα ξεχωριστά της μονοπάτια, τα απομεινάρια αρχαίων οικισμών, τις απόμακρες παραλίες, τις δυσπρόσιτες σπηλιές καθώς και διαδρομές που φθάνουν μέχρι το χείλος των πανύψηλων βράχων. Το νησί είναι ιδανικό για κολύμβηση, καταδύσεις και ψάρεμα. Για τους λάτρεις της φωτογραφίας, το τοπίο είναι εξαιρετικό, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Εκδηλώσεις στη Σίκινο. Οι ονομαστές γιορτές Σικίνου, διοργανώνονται κάθε Αύγουστο και περιλαμβάνουν εκθέσεις, παραστάσεις και μουσικές συναυλίες. Η Σίκινος αγαπάει πολύ τα πανηγύρια και τα πιο γνωστά του νησιού είναι αυτά του Δεκαπενταύγουστου, όπου το νησί τιμάει το Ναό της Παντάνασσας. Νωρίτερα, υπάρχει αυτό των Αγίων Αναργύρων στη 1/7, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27/7 και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6/8.
Χρήσιμες πληροφορίες. Η Σίκινος έχει μικρό οδικό δίκτυο, μόλις 18 χλμ., που ενώνει τους δύο οικισμούς και τις τρεις παραλίες του νησιού. Υπάρχει τοπικό λεωφορείο που εκτελεί τακτικά δρομολόγια Λιμάνι – Χώρα – Επισκοπή, καθώς και καΐκι που μεταφέρει τους επισκέπτες στις πιο δυσπρόσιτες παραλίες. Ταξί δεν υπάρχουν, αλλά μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανή στην Αλοπρόνοια ή να μεταφέρετε το δικό σου όχημα στο πλοίο.