Μετά από μια βροχή θα περίμενε κανείς τα νερά των λιμνών και των ποταμών να είναι πιο καθαρά και ανανεωμένα. Και όμως, στον Καναδά, τα νερά των λιμνών μετά τη βροχή γίνονται... ζελέ!
Οι ερευνητές μελέτησαν ένα φαινόμενο που όλο και πυκνώνει στο Οντάριο και άλλες περιοχές του Καναδά: μετά τη βροχή, η επιφάνεια των λιμνών μετατρέπεται σε μικροσκοπικά σφαιρίδια με υφή ζελέ, που μοιάζουν με αυγοτάραχο.
Το φαινόμενο οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, ο πιο βασικός όμως είναι η όξινη βροχή: οι ανθρώπινες δραστηριότητες αφαιρούν το ασβέστιο από το έδαφος. Το ασβέστιο αυτό καταλήγει στις θάλασσες και θρέφει ένα είδος πλαγκτόν που λέγεται Daphnia. Το πλαγκτόν αυτό απειλεί ένα άλλο είδος, το Holopedium. Το Holopedium για να προστατευτεί καλύπτει τα κύτταρά του με ένα είδος ζελέ. Αυτά είναι τα σφαιρίδια ζελέ στην επιφάνεια του νερού.
Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό το φαινόμενο δεν αφορά μόνον τις λίμνες του Καναδά αλλά θα πρέπει σε όλο τον κόσμο να αρχίσουμε να το συνηθίζουμε και πως θα χρειαστεί χιλιάδες χρόνια για να επανέλθουν τα επίπεδα ασβεστίου στα νερά στο φυσιολογικό επίπεδο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B.