Το κοτόπουλο θα πρέπει να καταψύχεται εντελώς και να αποψύχεται προσεκτικά πριν μαγειρευτεί, για να προλάβετε τις τροφικές δηλητηριάσεις, προειδοποιεί μια βρετανίδα ειδικός.
Κάθε έξι στα 10 κοτόπουλα που πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ περιέχουν δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια που μολύνουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο. Περίπου 100 από τα θύματα πεθαίνουν από εμετό και στομαχικές διαταραχές.
Η σωστή ψύξη και απόψυξη του κοτόπουλου μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις αποικίες ενός βακτηρίου γνωστού ως καμπυλοβακτηριδίου, που αφθονεί στα ωμά πουλερικά και μεταδίδεται εύκολα στον άνθρωπο κατά το πλύσιμο του νωπού κοτόπουλου κάτω από τη βρύση ή με την κατανάλωσή του μισοψημένου.
«Οι καταναλωτές μειώνουν την έκθεση τους στο καμπυλοβακτηρίδιο αν τρώνε κατεψυγμένο κοτόπουλο αντί για φρέσκο κοτόπουλο», ανέφερε η δρ Φρίντα Γιόργκενσεν, Μικροβιολόγος Δημοσίας Υγείας του βρετανικού κυβερνητικού οργανισμού Public Health England (PHE).
«Η κατάψυξη μειώνει σημαντικά τον αριθμό των κυττάρων του καμπυλοβακτηρίου που υπάρχουν στο κοτόπουλο. Υπολογίζουμε ότι η μείωση αυτή φτάνει στο 90% και, σε συνδυασμό με την προσεκτική απόψυξη και το καλό μαγείρεμα του πουλερικού στη συνέχεια, μπορεί να ασκήσει τεράστιο αντίκτυπο στην προστασία της δημόσιας Υγείας», προσέθεσε.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από το καμπυλοβακτηρίδιο, όπως διάρροια, πόνος και κράμπες στην κοιλιά, πυρετός, γενικευμένο αίσθημα κακουχίας, εμφανίζονται δύο έως πέντε ημέρες μετά την κατανάλωση της τροφής. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μετά από μερικές ημέρες, αλλά σπανιότερα η λοίμωξη μπορεί να αποβεί μοιραία για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με καρκίνο.
Ωστόσο πέρα από το κοτόπουλο, και άλλα πουλερικά όπως η γαλοπούλα, «φιλοξενούν» το καμπυλοβακτηρίδιο , αλλά δύσκολα μολύνεται κάποιος από αυτά , επειδή η δική τους επεξεργασία απαιτεί να καταψυχθούν πριν μεταφερθούν στους χώρους πώλησης, οπότε σκοτώνονται τα περισσότερα από τα μικρόβια που φέρουν.