Οι επιστήμονες κατασκεύασαν τα γάντια του Σπάιντερμαν!

Πόσες φορές ονειρευτήκατε στο παρελθόν να είστε ένας σούπερ ήρωας; Π.χ. ο Σπάιντερμαν...

Η επιστήμη κάνει το όνειρό σας πραγματικότητα!

Ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Έλιοτ Χόουκς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, κατασκεύασαν ένα ζευγάρι γάντια που διαθέτουν μια ειδική τεχνολογία προσκόλλησης στις επιφάνειες.

Η τεχνολογία δεν είναι εμπνευσμένη ακριβώς από την αράχνη αλλά από τις μικρές σαύρες και επιτρέπει στους ανθρώπους που τα φοράνε στα χέρια τους και στα πόδια τους, να σκαρφαλώνουν σε κάθετους τοίχους, ακόμη και σε γυάλινους.

Μάλιστα ο πρώτος τολμηρός, ήδη το δοκίμασε: Ένας διδακτορικός φοιτητής βάρους 70 κιλών, που σκαρφάλωσε με επιτυχία σαν σαμιαμίδι πάνω σε έναν τοίχο από γυαλί ύψους 3,6 μέτρων. Η επιφάνεια του ειδικού γαντιού σε κάθε χέρι και πόδι του ήταν 140 τετραγωνικά εκατοστά. Έως τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν κάτι ανάλογο παρά μόνο σε πολύ μικρές επιφάνειες λίγων μόνο τετραγωνικών εκατοστών (η ικανότητα προσκόλλησης μειώνεται όσο αυξάνεται η επιφάνεια προσκόλλησης).

Η νέα πρωτοποριακή τεχνολογία αξιοποιεί τις ηλεκτροστατικές "δυνάμεις Βαν ντερ Βάαλς", οι οποίες υποχρεώνουν τα γειτονικά μόρια να έλκονται μεταξύ τους. Χάρη σε αυτές τις δυνάμεις, οι μικρές σαύρες έχουν εντυπωσιακές ικανότητες προσκόλλησης, σε βαθμό που μπορούν να κρεμούν ολόκληρο το σώμα τους στο κενό, κολλημένες σε μια επιφάνεια από ένα μόνο δάχτυλο του ποδιού τους.

Αν θυμάστε τη συναρπαστική σκηνή από την ταινία "Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο Φάντασμα" του 2011, όπου ο Τομ Κρουζ σκαρφαλώνει, φορώντας μόνο ένα ζευγάρι ειδικά γάντια, στο εξωτερικό του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, του γυάλινου ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, ύψους 830 μέτρων, και θέλετε να το ζήσετε, ήρθε η ώρα...