Άσκηση ετοιμότητας για μεγάλο σεισμό και καταστροφικά φυσικά φαινόμενα αποφάσισε να πραγματοποιήσει μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς αργά το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως.
Εν τω μεταξύ, φόβους και εκτιμήσεις για ένα μεγαλύτερο σεισμό διατυπώνουν οι σεισμολόγοι.
Ειδικότερα δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης όπως δήλωσε σήμερα το πρωί. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας.
Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.
Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε με τη σειρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέφερε: "Δεν αποκλείεται ένας νέος σεισμός μικρότερος των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό".
Σύσκεψη στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως
Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, συμμετείχαν ακόμη, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Δημήτριος Ζάγκας, ο Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), Υποστράτηγος ΠΣ, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο Διευθυντής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων/Α.Ε.Α., Ταξίαρχος Παντελής Κουνελάκης, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αξιωματούχοι του Υπουργείου.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Σήμερα αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε μία σύσκεψη με στόχο το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση θεμάτων, που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα εξετάσαμε σε μία αντίστοιχη σύσκεψη, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Επισημαίνω -κατανοώντας πλήρως την πιθανή δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων- ότι αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής, προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα προς όφελος του Έλληνα πολίτη, και να εφαρμόσουμε στην πράξη μία νέα φιλοσοφία για το ρόλο και το χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης.
Είναι γεγονός ότι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ένας ολοκληρωμένος Επιχειρησιακός Σχεδιασμός με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης. Αυτό όμως, έχει πρακτική αξία, όταν διαπιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας όλων αυτών, που εμπλέκονται στα ήδη υπάρχοντα σχέδια δράσης. Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης και πάντα σε συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (ειδικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), καθώς και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους προγραμματίζουμε τη διεξαγωγή γενικής άσκησης ετοιμότητας εντός των επομένων δύο μηνών.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα»