Λέκκας: Δεν αποκλείεται νέος σεισμός στον Ευβοϊκό

Δεν αποκλείεται ένας νέος σεισμός μικρότερος των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό, εκτιμά ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό ένα σεισμό της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία", εκτιμά ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών τονίζει ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία "δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται".

Ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλος σεισμός από το ρήγμα της Αταλάντης στους επόμενους επτά έως εννιά αιώνες.

"Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης", προσθέτει.

Η συνέντευξη του καθηγητή Γεωλογίας και προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιου Λέκκα, έχει ως εξής:

- Κύριε καθηγητά, πριν λίγες ημέρες είχαμε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στην δυτική Ελλάδα, σήμερα έχουμε μια διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Ευβοϊκό. Μήπως μιλάμε για σεισμική διέγερση;

- Δεν πρόκειται για μία γενικότερη σεισμική διέγερση. Και στην Εύβοια οι σημερινοί σεισμοί είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, δεν συνδέεται η περιοχή γενετικά με τις άλλες περιοχές όπως η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα, η Κρήτη και το Αίγιο, όπου είχαμε σεισμούς πριν λίγες ημέρες. Είναι μια ανεξάρτητη περιοχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία αρκετών ρηγμάτων με διεύθυνση βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά και έχει δώσει στο παρελθόν αρκετά μεγάλους σεισμούς.

- Μιλάτε για το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης;

- Βεβαίως. Αλλά το ρήγμα της Αταλάντης δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει μεγάλους σεισμούς γιατί είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης.

Η ενεργοποίηση άλλων παρακείμενων ρηγμάτων έδωσε σήμερα τους δίδυμους σεισμούς. Είναι όμως σχετικά μικρά ρήγματα που δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη.

Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία.

- Άρα δεν αποκλείετε νέο σεισμό αλλά, όπως λέτε, οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχήσουν γιατί θα είναι κάτι θετικό;

- Ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό είναι ένας σεισμός της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

- Ακούγεται, πάντως, από συναδέλφους σας ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι' αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο. Είναι χαρτογραφημένα τα ρήγματα της περιοχής;

- Στην ξηρά είναι χαρτογραφημένα, αλλά στη θάλασσα υπάρχουν ρήγματα που δεν είναι χαρτογραφημένα αλλά ξέρουμε απλώς την παρουσία τους, χωρίς να γνωρίζουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για όλα τα στοιχεία τους. Συνεπώς αν προέρχεται από ένα τέτοιο ρήγμα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η φύση του. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα ρήγματα δεν είναι μεγάλα, είναι μικρά τα οποία επαναλαμβάνω δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μεγάλο σεισμό.

(φωτογραφία αρχείου)