Σε νέο υψηλό η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπερνώντας τα 2,20 ευρώ το λίτρο από αύριο
Στην τελική ευθεία για τον προσδιορισμό των επιπλέον εσόδων που εξασφάλισαν οι εταιρείες ενέργειας κατά την περίοδο της κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση.
Τα έσοδα αυτά όπως έχει ανακοινωθεί θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% και θα συγχρηματοδοτήσουν το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών ρεύματος. Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που προσδιορίζει τα αποτελέσματα των εταιρειών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022, παραδόθηκε στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς τα δεδομένα έχουν ως εξής:
- Η κερδοφορία την καθετοποιημένων προμηθευτών (είναι η ΔΕΗ και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας) από τη συμμετοχή τους στη χονδρική αγορά ήταν αυξημένη κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης κατά 927 εκατ. ευρώ.
- Από τα 927 εκατ. ευρώ αφαιρείται το κόστος των εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ στους πελάτες της στο 8μηνο από τον Αύγουστο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 που είναι 336 εκατ.
- Ερώτημα που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, αποτελεί το αν από τα 600 εκατ. ευρώ που απομένουν, θα αφαιρεθούν και οι "έμμεσες" όπως χαρακτηρίζονται εκπτώσεις που αντανακλούν το κόστος των σταθερών τιμολογίων που παρέχουν προμηθευτές -κυρίως η ΔΕΗ- βάσει συμβολαίων που υπεγράφησαν προ κρίσης. Η ΡΑΕ επισημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές στην προμήθεια, δηλαδή στη λιανική οι οποίες εν μέρει οφείλονται στα σταθερά τιμολόγια τόσο στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες επιχειρήσεις) όσο και στη μέση και τη χαμηλή που συμφωνήθηκαν πριν την ενεργειακή κρίση, σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις τρέχουσες στην αγορά.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το κόστος από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων σε επίπεδα προ κρίσης χαρακτηρίζεται από τους προμηθευτές ως "έμμεση έκπτωση" προς τους καταναλωτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την αγορά το κόστος της διατήρησης των σταθερών τιμολογίων (κυρίως από τη ΔΕΗ) διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ πρόσφατα, υπενθυμίζεται, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν επιλέξει 500.000 πελάτες της.
Πηγές της αγοράς ανέφεραν στο ΑΠΕ, ότι οι εν λόγω έμμεσες εκπτώσεις ελάφρυναν την επιβάρυνση των καταναλωτών, συνεπώς θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον συνολικό λογαριασμό. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός των ημερών. Την Πέμπτη, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αναμένεται να μιλήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας.
Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας: «Η ΡΑΕ προτείνει να αφαιρεθεί το ποσοστό των εκπτώσεων που δόθηκαν από τους παραγωγούς ενέργειας στους πελάτες της. Αυτές οι έμμεσες εκπτώσεις θα προσδιοριστούν ανά πάροχο ώστε τελικά να προσδιοριστεί το συνολικό ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί. Με τρόπο διαυγή και δίκαιο που να μην επιδέχεται καμια νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει έκτακτο τέλος ύψους 90% στο οριστικό ποσό προσδιορισμού των επιπλέον εσόδων».
Στα 2,20 ευρώ το λίτρο από αύριο η αμόλυβδη
Την ίδια ώρα, τα 2,20 ευρώ το λίτρο θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς η τιμή της αμόλυβδης από αύριο 10 Μαΐου. Ήδη σε διάστημα ενός μήνα η τιμής έχει αυξηθεί κατά 5,6%. Το νέο ράλι αποδίδεται στην ανατίμηση του πετρελαίου Brend, που ξεπερνά τα 110 δολάρια το βαρέλι, στην πτώση του ευρώ έναντι της ισοτιμίας του με το δολάριο, αλλά και στις ανησυχίες για αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο καλοκαίρι.
Χθες, η τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 2, 168 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από ένα μήνα ήταν 2,052 ευρώ και πριν από δύο μήνες 2.082 ευρώ το λίτρο.