Στα… μισά θα φύγει ο Πούτιν από τη G20 – Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Πριν καλά - καλά αρχίσει η σύνοδος κορυφής της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισε να την εγκαταλείψει. Όπως ανακοινώθηκε, ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα παραστεί αύριο σε ομάδα εργασίας στο πλαίσιο της συνόδου ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε από δυτικούς ηγέτες σχετικά με την ουκρανική κρίση, δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος που συνοδεύει τον πρόεδρο.

Σχεδόν αμέσως, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου διέψευσε τις πληροφορίες περί εσπευσμένης αναχώρησής του. "Ο Πούτιν θα παραμείνει στη σύνοδο μέχρι την λήξη της αύριο το μεσημέρι" δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax και πρόσθεσε ότι όλες οι συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος με τους ηγέτες στη σύνοδο μέχρι στιγμής αφορούσαν αποκλειστικά την Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα εξαιτίας της σύγκρουσης.

Ο Πούτιν δέχτηκε κριτική για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση από αρκετούς ηγέτες στη σύνοδο, περιλαμβανομένων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.

"Φαντάζομαι θα ανταλλάξουμε χειραψία, αλλά έχω μόνο ένα πράγμα να σας πω: πρέπει να φύγετε από την Ουκρανία", είπε ο Χάρπερ στον Πούτιν στη σύνοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καναδού πρωθυπουργού Τζέισον ΜακΝτόναλντ.

Ο Πούτιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, πάντως συνομίλησαν σε σχετικά θερμό κλίμα και εξέφρασαν το κοινό ενδιαφέρον τους για την αναθέρμανση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση που επλήγησαν από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Κάμερον και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της συνόδου.

Οι συνομιλίες που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ διήρκεσαν αναπάντεχα πολύ. Όπως δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο διπλωμάτες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ρώσος πρόεδρος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να επιβληθούν ακόμη περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της στάσης της στο ουκρανικό ζήτημα.