Έμπολα: Ξεπέρασαν τους 5.170 οι νεκροί από την επιδημία

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία του ιού Έμπολα έφτασε τους 5.177 νεκρούς σε σύνολο 14.413 κρουσμάτων σε οκτώ χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκαν 17 νέοι θάνατοι από προχθές Τετάρτη, οπότε είχε γίνει η προηγούμενη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από τους συνολικά 5.177 θανάτους, οι 1.187 έχουν καταγραφεί στη Σιέρα Λεόνε, 1.166 στη Γουινέα και 2.812 στη Λιβερία.

Παράλληλα ο ΠΟΥ προειδοποίησε κατά της χαλάρωσης των προσπαθειών να καταπολεμηθεί η επιδημία στη Λιβερία, όπου ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την μείωση των κρουσμάτων στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Εν τω μεταξύ, παρόλο που πριν από λίγες ημέρες οι ΗΠΑ βγήκαν "καθαρές" από τον Έμπολα, ένας χειρούργος - κάτοικος των ΗΠΑ- μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα των ΗΠΑ για νοσηλεία, όταν προσεβλήθη από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε.

Παράλληλα, στο Μάλι, δύο άνθρωποι που πέθαναν θεωρούνται νέα «πολύ ύποπτα κρούσματα του ιού Έμπολα». Και τα δύο θύματα είχαν έρθει σε επαφή με έναν ιμάμη από τη Γουινέα που απεβίωσε πριν δύο ημέρες σε μια κλινική του Μπαμακό.

Το Μαλί αποφάσισε να κλείσει όλες τις χερσαίες εισόδους της από τη Γουινέα εκτός από μία στην οποία έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικοί έλεγχοι, μετά την άφιξη ασθενών με τον ιό Έμπολα από τη γειτονική χώρα, επεσήμανε ο Μαχαμανού Καμαρά υπουργός Ενημέρωσης και Επικοινωνιών.