Η καθηγήτρια Φαρμακολογίας Χρύσα Σαρδέλη καταρρίπτει τον ισχυρισμό της Ρούλας Πισπιρίγκου για ιατρικό λάθος
Την αντίδραση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσας Σαρδέλη, προκάλεσε η συζήτηση που προκάλεσε η αποκάλυψη, ότι η κεταμίνη που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας είναι «καθαρή φαρμακευτική κεταμίνη» και ο ισχυρισμός του συνηγόρου υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, ότι αποδεικνύεται, ότι χορηγήθηκε από λάθος από το προσωπικό στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
«Για την κεταμίνη υπάρχει μια μικρή παρεξήγηση σε όσα άκουσα με έκπληξη να λέγονται. Η κεταμίνη είναι μια φαρμακολογικώς δραστική ουσία, η οποία ανιχνεύθηκε στο εργαστήριό μας, με τη μορφή που κυκλοφορεί, της υδροχλωρικής κεταμίνης» σημείωσε η κ. Σαρδέλη, μιλώντας στην εκπομπή «Live News» και υπογράμμισε ότι «δεν έχει γίνει κάποια άλλη ανάλυση, να λέει αν είναι νοσοκομειακή ή όχι». Τόνισε δε, ότι ακόμη και η παρανόμως κυκλοφορούσα κεταμίνη μπορεί να είναι είτε από εκτροπή των πρώτων υλών που χρειάζονται για την παρασκευή της από την φαρμακοβιομηχανία, είτε προέρχεται από φαρμακευτικά σκευάσματα που υφίστανται "πειρατεία", αν μπορώ να το πω με αυτόν τον τρόπο. Οπότε δεν καταλαβαίνω την συζήτηση».
Ερωτηθείσα αν μπορεί ένα τοξικολογικό εργαστήριο να ξεχωρίσει την νοσοκομειακή κεταμίνη από αυτήν που κυκλοφορεί στο λαθρεμπόριο, η κ. Σαρδέλη απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει διαχωρισμός, μόνο αν υπήρχαν προσμίξεις με άλλες ναρκωτικές ουσίες, με φάρμακα, με καφεΐνη και άλλες ουσίες. Ξεκαθάρισε δε, ότι «η μεγάλη ποσότητα κεταμίνης που κυκλοφορεί παρανόμως, είναι ακριβώς ίδια και προέρχεται είτε από την χημική βιομηχανία για την φαρμακοβιομηχανία, είτε από ήδη τελικά φαρμακευτικά σκευάσματα».
Μάλιστα, όπως σημείωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας το γεγονός αυτό αφορά και στην κεταμίνη που χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι για τα ζώα. «Είναι ακριβώς το ίδιο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Χρύσα Σαρδέλη.
Νωρίτερα ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθων Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή σημείωσε, ότι «συνεχίζουμε την έρευνα, εστιάζουμε στη φαρμακευτική ουσία που αποτέλεσε την ουσία θανάτου με τα μέχρι τώρα δεδομένα». Όπως λέει ο δικηγόρος της 33χρονης «έχουμε σκοπό να διασαφηνίσουμε, αν πρόκειται για φαρμακευτική ή όχι κεταμίνη. Ήδη μαθαίνουμε, ότι πρόκειται για ανεύρεση φαρμακευτικής, δηλαδή νοσοκομειακής κεταμίνης, πράγμα που αν είναι ακριβές, έχει κάποιες προεκτάσεις».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η νοσοκομειακή κεταμίνη είναι υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους, συνταγογραφείται και κάθε χορήγησή της καταγράφεται σε αρχείο. Ο ίδιος τονίζει, ότι θα αναζητηθεί, στην περίπτωση που είναι «καθαρή» κεταμίνη, από ποια φαρμακαποθήκη νοσοκομείου έχει βγει και γιατί δεν έχει χρεωθεί. «Αν υπάρχει έλλειμα σε κεταμίνη και δεν έχει αναφερθεί έναν μήνα τώρα, δημιουργούνται ερωτηματικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» είπε.
Ο κ. Παπαδόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να είχε δοθεί εσκεμμένα από τους γιατρούς η φαρμακευτική ουσία στην 9χρονη. «Προχωρούμε στα τυφλά, αναλύουμε τα ζητήματα και βλέπουμε πού θα μας βγάλει. Το ιατρικό λάθος είναι ένα από τα ενδεχόμενα, που ερευνώνται από την αρχή της υπόθεσης».