Μετά τα χειροκροτήματα για το ιστορικό εγχείρημα της προσγείωσης του ρομπότ Philae (Φίλαι) στον κομήτη Τσούρι, οι επιστήμονες της διαστημικής επιχείρησης της Rosetta (του σκάφους που μετέφερε το Φίλαι) περνούν ώρες... θρίλερ.
Και αυτό γιατί το ρομπότ βρίσκεται σε σημείο που το βλέπει ελάχιστα ο Ήλιος και έτσι δεν συλλέγει την ενέργεια που χρειάζεται και κινδυνεύει να σβήσει οριστικά ελλείψει ενέργειας.
Μέσα στις επόμενες ώρες οι επιστήμονες πρέπει να πάρουν αποφάσεις "ζωής και θανάτου" για το ρομπότ αφού προκειμένου να μην σβήσουν οριστικά οι μπαταρίες του πρέπει να το μετακινήσουν. Αυτό απαιτεί μια επιχείρηση αγκίστρωσης στο έδαφος. Όμως, αυτό το εγχείρημα μπορεί προκαλέσει την αναπήδηση του ρομπότ και την εκτίναξή του στο Διάστημα, κάτι που επίσης σημαίνει ότι το Philae θα χαθεί.
Πάντως μέχρι και την... τελευταία του στιγμή, το ρομπότ "εργάζεται αδιάκοπα" στην επιφάνεια του κομήτη συλλέγοντας πληθώρα δεδομένων. Όμως ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι αν αυτά τα δεδομένα θα καταφέρουν να φτάσουν στη Γη και πώς.
Πάντως, λίγο νωρίτερα το Philae τελικά μια γεώτρηση στην επιφάνεια του κομήτη.
"Δεν είμαστε βέβαιοι ότι το Philae έχει αρκετή ενέργεια για να μεταδώσει τα δεδομένα στην επόμενη επαφή που θα έχουμε μαζί του" είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ο υπεύθυνος της προσγείωσης του ρομπότ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.
Με βάση το πρόγραμμά του, το ρομπότ επρόκειτο να κάνει μια γεώτρηση για να πάρει δείγμα από το έδαφος του κομήτη και να το αναλύσει.