Το θρίλερ της Αμφίπολης συνεχίζεται και το σασπένς κορυφώνεται αφού εκεί που όλοι νόμιζαν ότι η ανασκαφή τελειώνει άδοξα και δεν θα βρεθεί τάφος, τελικά βρέθηκε ο τάφος, τα καρφιά και τα διακοσμητικά από το φέρετρο, τα οστά μαζί και το κρανίο του νεκρού.
Το φύλο και η ταυτότητα παραμένουν άγνωστα. Την απάντηση θα τη δώσουν οι ειδικοί επιστήμονες που θα ασχοληθούν με το ανθρωπολογικό υλικό το επόμενο διάστημα.
Η αγωνία εντείνεται για το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά.
Τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και οι απόψεις που εκφράζονται από αρχαιολόγους είναι συγκρουόμενες.
Από τη μία η Κατερίνα Περιστέρη μιλάει για Μακεδόνα Στρατηγό και από την άλλη αρχαιολόγοι λένε ότι ο σκελετός μπορεί να μην ανήκει στο νεκρό της Αμφίπολης!
Κάτω από τους λίθους του δαπέδου σε βάθος 1,60 μ., αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους μήκους 3,23 μ., πλάτους 1,56 μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα των ανασκαφέων, γιατί οι ορθοστάτες που βρέθηκαν στη συνέχεια από την ανωδομή του τάφου δείχνουν ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80 μ.
Στο εσωτερικό του μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54 μ. και μήκους 2,35 μ. μαρτυρά ότι εκεί τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Το επιβεβαιώνουν τα διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, τα οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φέρετρου, ενώ κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 μ.
Ο σκελετός του νεκρού βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου
Ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης υπογραμμίζει ότι ο σκελετός δεν ανήκει στο κεντρικό πρόσωπο του νεκρού.
Ο νέος κύκλος εικασιών άνοιξε πάλι επαναφέροντας και τον Μ. Αλέξανδρο στο επίκεντρο. Φούντωσαν πάλι τα σενάρια για τον «ένοικο», ενώ άρχισαν να επανέρχονται οι θεωρίες με πρωταγωνιστή τον Μ. Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα.
Στο επίκεντρο ήρθε και η θεωρία ότι μπορεί το μνημείο να είναι του Ηφαιστίωνα ή του Νέαρχου.
Στις 22 του μηνός ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, ενώ στις 29/11 στην Αθήνα πια, η ανασκαφέας κ. Κ. Περιστέρη θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο του υπουργείου τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά.