Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό, Μικολάιφ και Κίεβο

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό, Μικολάιφ και Κίεβο

Η Μόσχα απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ

Η Ρωσία κλιμακώνει τα επιθέσεις της στη νότια Ουκρανία, καθώς χθες η  Οδησσός και το Μικολάιφ βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας.

Την ίδια μέρα στόχος ρωσικών βομβαρδισμών έγινε το Κίεβο στη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης, στο Πολόνε, στο Τσερνίχιβ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και στο Φαστίβ, ένα μεγάλο σιδηροδρομικό κόμβο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Μεγάλες πυρκαγιές αναφέρθηκαν στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, το Μικολάιφ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, με τον Σερχίι Μπρατσούκ, διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, να διαβεβαιώνει ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στον πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολλούς περισσότερους στρατιώτες.

Ο κ. Αρεστόβιτς χαρακτήρισε εξάλλου την κατάσταση στα μέτωπα δύσκολη, αλλά ελέγξιμη.

Η Μόσχα απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, τονίζοντας ότι οι άμαχοι μπορούν να φύγουν και να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επλήγησαν τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.