ΟΠΕΚΕΠΕ: Νωρίτερα θα πάρουν τη δεύτερη δόση, γεωργοί και κτηνοτρόφοι

Στις 15 Δεκεμβρίου και όχι στις 31, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, θα γίνει η καταβολή του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014 στους 600.000 και πλέον δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα, Γρηγόρη Αποστολάκο, ο οποίος μίλησε στο news.gr.

"Με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για πρώτη φορά θα καταβληθεί η αποζημίωση όχι το 2015 όπως γινόταν συνήθως, αλλά εντός του 2014, με δεδομένο ότι ήταν μία δύσκολη οικονομικά χρονιά για τους αγρότες", σημειώνει ο κύριος Αποστολάκος.

Όπως λέει ο ίδιος, "πήγε πολύ καλά η πρώτη δόση της πληρωμής. Το ποσό, το οποίο δόθηκε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, ήταν γύρω στα 900.000.000 ευρώ. Η απόκλιση που έχουμε από τη βάση των δηλώσεων κυμαίνεται γύρω σε αρκετά μικρό ποσοστό της τάξεως του 2,3 ή 4%, που οφείλεται σε λάθη δηλώσεων", συμπληρώνει ο κύριος Αποστολάκος.

Το ποσό που θα καταβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου θα είναι αντίστοιχο με αυτό της πρώτης δόσης, δηλαδή 900.000 ευρώ, ενώ όπως λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων σε περίπτωση που δικαιωθούν όσοι έχουν υπαβάλει ενστάσεις. "Για παράδειγμα, στην Ηλεία πήγαν κάποιοι καθυστερημένα και δήλωσαν τα ενοικιαστήριά τους με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν. Αυτοί θα τα λάβουν το σύνολο του ποσού - και τις δύο δόσεις -, το Δεκέμβριο", εξηγεί ο κύριος Αποστολάκος.

Τονίζει επίσης ότι όλες οι πληρωμές που είναι προγραμματισμένες για φέτος θα γίνουν έγκαιρως. "Δεν θα έχουμε καμία υστέρηση για τους νέους αγρότες, τη βιολογική γεωργία, την κτηνοτροφία".

Θυμίζουμε τέλος, πως από το βράδυ της Τρίτης, τα χρήματα της πρώτης δόσης - 50% - βρίσκονται ήδη στους λογαριασμούς των δικαιούχων.