“Καθαρές” από Έμπολα οι ΗΠΑ

Ο νεοϋορκέζος γιατρός Γκρεγκ Σπένσερ - ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο με συπτώματα Έμπολα στις 23 Οκτωβρίου, αφού είχε επιστρέψει από αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα- πήρε σήμερα εξιτήριο από την κλινική Bellevue, πλήρως θεραπευμένος από τον ιό.

"Σήμερα είναι μια πολύ, πολύ καλή μέρα" είπε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου στο Bellevue. "Ο Δρ Σπένσερ είναι πια καθαρός από τον Έμπολα και η Νέα Υόρκη είναι καθαρή από τον Εμπολα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο ντε Μπλάζιο. Δήμαρχος και πρώην ασθενής έδωσαν μαζί συνέντευξη Τύπου σε κλίμα χαράς και συγκίνησης ενώ εκατοντάδες νεοϋορκέζοι τους χειροκροτούσαν και τους επευφημούσαν στο δρόμο (φωτ), στη διαδρομή από το δημαρχείο μέχρι το διαμέρισμα του νεαρού γιατρού στο Χάρλεμ. 

Ο 33χρονος γιατρός ήταν ο τέταρτος ασθενής με Έμπολα στις ΗΠΑ και το πρώτο κρούσμα του ιού στη Νέα Υόρκη. Όταν επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ασθενής, στην πόλη σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες. 

Πάντως, σύμφωνα με τα Αμερικανικά μέσα και την ανακοίνωση του νοσοκομείου Bellevue, η αποθεραπεία του Γρεγκ Σπένσερ και η έξοδός του από το νοσοκομείο, σημαίνει ότι πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει κανένας ασθενής του Εμπολα που να βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό παρακολούθηση.

Ορισμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που επιστρέφουν από η Γουινέα, τη Λιβερία ή τη Σιέρα Λεόνε, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική, για το φόβο ότι θα αποθαρρύνει τυχόν εθελοντές να μεταβούν στη Δυτική Αφρική. Στη Βόρεια Καρολίνα οι υγειονομικές αρχές έθεσαν την Δευτέρα σε καραντίνα 21 ημερών τον ιεραπόστολο Δρ. Τζον Φανκχάουζερ, 52 ετών καθώς είχε ταξιδέψει στη Λιβερία και έκριναν ότι υπάρχει "κάποιος κίνδυνος" να έχει προσβληθεί από τον ιό.