Ο επιχειρηματικός κόσμος επικροτεί την αυστηρή στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που στοχεύει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και στην αποκατάσταση της σταθερότητας, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ημερίδα με θέμα «Πού βαδίζει η Τουρκία», που διοργανώνει το περιοδικό Foreign Affairs, The Hellenic Edition σήμερα, υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ.
“Η πρόσφατη επιθετική στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με την προσβολή του διεθνούς δικαίου και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σίγουρα δεν βοηθά την ομαλή ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων. Κυρίως, όμως, συνιστά κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της οποίας οι οικονομίες – και κυρίως οι λαοί – υποφέρουν τα τελευταία χρόνια από τη διαρκή αστάθεια και τις εντάσεις”, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ. Μίχαλος, που κατόπιν αναφέρθηκε στο οικονομικό “θαύμα” της Τουρκίας.
Σήμερα, η Τουρκία ανήκει στις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και η οικονομική της δύναμη δείχνει να αυξάνεται συνεχώς”, σημείωσε, ωστόσο πρόσθεσε πως, σε σχέση με την Ελλάδα, η οικονομική ευρωστία της Τουρκίας λειτούργησε κάθε άλλο παρά αρνητικά.
“Παρά το γεγονός ότι οι δύο οικονομίες ανταγωνίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί ως ευκαιρία την ανάπτυξη της γειτονικής της χώρας. Η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων ευνοήθηκε και από το ευρύτερο κλίμα σχέσεων από το 1999 και μετά, που εκφράστηκε και σε μια σειρά από διμερείς συμφωνίες. Η κατάργηση των τελωνειακών δασμών και άλλων εμποδίων στην ανάπτυξη του εμπορίου, δημιούργησε κίνητρα για τη δραστηριοποίηση περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα.”, εξήγησε.
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ακόμα πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως οι κατασκευές, όπου οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη αναπτύξει γόνιμη παρουσία, η αγορά ακινήτων, καθώς και η ενέργεια και ειδικότερα οι Ανανεώσιμες Πηγές, επισημαίνοντας πάντως πως η προσπάθεια αυτή επηρεάζεται από την πορεία των διμερών πολιτικών σχέσεων.