Γιατροί και μαίες εγκαταλείπουν τη χώρα και αναζητούν αλλού την τύχη τους
Ο αριθμός των γυναικών στον Λίβανο που πεθαίνουν εξαιτίας επιπλοκών της εγκυμοσύνης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί εν μέσω της τριετούς οικονομικής κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα γιατροί και μαίες να εγκαταλείπουν τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.
Η κρίση επηρεάζει επίσης παιδιά, κυρίως μεταξύ Σύρων προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα προς τον Λίβανο.
Η UNICEF, το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, ανέφερε ότι το ένα τρίτο των παιδιών δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως τον Οκτώβριο του 2021 και ότι ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν εντός των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων μετά τη γέννησή τους «αυξήθηκε δραματικά μεταξύ των προσφύγων σε τέσσερις επαρχίες που αξιολογήθηκαν, από 65 θανάτους νεογνών το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 137 το τρίτο τρίμηνο».
Ο Λίβανος φιλοξενεί 1,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, αντιστοιχώντας περίπου στο ένα τέταρτο του πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.
«Επανειλημμένως, απελπισμένοι γονείς και οικογένειες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα παιδιά τους –ενώ πολλοί αφοσιωμένοι υγειονομικοί εργαζόμενοι πασχίζουν ώστε οι υπηρεσίες αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε η Έτι Χίγκινς, εκπρόσωπος της UNICEF στον Λίβανο.
Περίπου το 40% των γιατρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εργάζονται συγκεκριμένα με παιδιά και γυναίκες, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς και περίπου το 30% των μαιών, ανακοίνωσε η UNICEF.
«Ο Λίβανος κατέγραψε αξιοσημείωτη επιτυχία στη μείωση των θανάτων μητέρων αλλά οι αριθμοί αυξήθηκαν και πάλι μεταξύ του 2019 και του 2021, από 13,7 σε 37 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών», ανέφερε η υπηρεσία σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Ο Φαϊζάλ αλ-Κακ, συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής του Λιβάνου για την Ασφαλή Μητρότητα, δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων μητέρων έχει αυξηθεί κυρίως λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα της Covid το 2021 αλλά είπε ότι η κρίση αποτελεί επίσης παράγοντα.
«Η λιβανέζικη κρίση είναι ένα ισχυρός παράγοντας –ίσως η μητέρα δεν κάνει αρκετές επισκέψεις, φοβούμενη να πάει στον γιατρό, διότι κοστίζει χρήματα. Δημιούργησε στις γυναίκες μια αίσθηση ότι ‘δεν μπορώ να πάω στον γιατρό’», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
«Η Δέλτα και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού --επιπλέον της επιδεινούμενης κρίσης που ζούμε-- θα μπορούσε να έχει επηρεάσει έμμεσα την προσβασιμότητα, το κόστος και τη μεταφορά».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς και υπηρεσιών λόγω της κατάρρευσης του εθνικού νομίσματος και της κατάργησης των περισσότερων επιδοτήσεων σε καύσιμα και φάρμακα έχει καταστήσει για πολλούς απρόσιτη την υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τη UNICEF.
Τα ποσοστά παιδικού εμβολιασμού έχουν μειωθεί, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ευάλωτα σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, όπως η ιλαρά και η πνευμονία.