Μεξικό: Ξεχειλίζει η λαϊκή οργή για τη δολοφονία των 43 φοιτητών

Σε σοκ βρίσκεται το Μεξικό μετά την αποκάλυψη λεπτομερειών σχετικά με τις δολοφονίες των 43 φοιτητών από αστυνομικούς συμμορίτες, οι οποίοι μάλιστα έκαψαν στη συνέχεια τα πτώματά τους. Οι 43 φοιτητές, ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών, ταξίδευαν με λεωφορεία όταν αστυνομικοί τους σταμάτησαν στην περιοχή Ιγκουάλα στις 26 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε τα ίχνη τους εξαφανίστηκαν.  

Οι ερευνητές στην υπόθεση παρουσίασαν βίντεο από την ανάκριση των δραστών, στο οποίο οι ύποπτοι περιγράφουν λεπτομερώς τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν, λέγοντας ότι σκότωσαν αρκετά άτομα και έκαψαν τα πτώματά τους. Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν τους αστυνομικούς στην πόλη Κοκούλα στην πολιτεία Γκερέρο, όπου ανακάλυψαν μόνο στάχτες και τα απομεινάρια οδοντοστοιχιών.  

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικό, θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να ταυτοποιηθούν τα απανθρακωμένα λείψανα που ενδεχομένως ανήκουν στους 43 φοιτητές αφού διαπιστώθηκε ότι γενετικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε δύο μικρά οστά που βρέθηκαν, μια επιγονατίδα και ένα άλλο οστό.

Μετά τις αποκαλύψεις της εισαγγελίας, δεκάδες χιλιάδες Μεξικανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση των αγνοουμένων φοιτητών.  

Την Κυριακή, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε πύλη του Εθνικού Παλατιού ενώ σήμερα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ακαπούλκο, τραυματίστηκαν 11 αστυνομικοί σε συγκρούσεις με εξαγριωμένους διαδηλωτές.  

Για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα, έχει συλληφθεί και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ιγκουάλα και η σύζυγό του, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση ότι ήταν οι υποκινητές των επιθέσεων. 

Το έγκλημα, που διαπράχθηκε στην Ιγκουάλα της πολιτείας Γκερέρο, ήταν έργο μιας συμμορίας που λέγεται «Γκερέρος Ουνίδος» (Ενωμένοι Πολεμιστές) και ελέγχει τη δημοτική αστυνομία στην περιοχή. Σε πολλές πόλεις του Μεξικό,σύμφωνα με την New York Times, οι δήμαρχοι και οι αστυνομικοί δωροδοκούνται από τα καρτέλ ναρκωτικών, συνεργάζονταν μαζί τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ιγκουάλα, είναι οι ίδιοι έμποροι ναρκωτικών. 

Γιατί όμως να σκοτώσουν αθώους φοιτητές; Για τον απλό λόγο ότι οι πολιτικές τους συγκεντρώσεις και ο επαναστατικός τους ιδεαλισμός κάνουν κακό στις επιχειρήσεις. Ένας από αυτούς που συνελήφθησαν ανέφερε κι έναν άλλο λόγο: «Επειδή είναι ανυπόταχτοι».