Μύδρους κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξαπολύει με άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζοντας πως το καλύτερο για την Ευρώπη θα ήταν να παραιτηθεί, λίγες μόλις μέρες αφού ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γιούνκερ “ήταν πάντα μία κακή επιλογή” για το συγκεκριμένο πόστο, και “γίνεται πλέον ξεκάθαρο το πόσο κακή απόφαση ήταν ο διορισμός του”. Κι αυτό γιατί ο Γιούνκερ, επί σχεδόν δύο δεκαετίες πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ήταν αυτός που επέβλεψε “την ανάπτυξη μίας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που έγινε φορολογικό κέντρο για τουλάχιστον 340 μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις, χωρίς να αναφερθεί κανείς στα επενδυτικά funds με σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία”, εν μέρει χάρη σε έναν συνδυασμό τραπεζικού απορρήτου στα πρότυπα της Ελβετίας και συμφωνιών φοροαποφυγής με την ευλογία της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου.
“Αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να υπερβάλλει κανείς για τη σημασία της επαναφοράς της εμπιστοσύνης στην ΕΕ. Η Ένωση δυσκολεύεται να ανακάμψει από τη χρηματοπιστωτική κρίση και όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτή ως ελιτίστικη, παρεμβατική και ανίκανη να παράξει ισότητα ή ανάπτυξη. Δεν μπορεί να βοηθήσει την προσπάθειά της η επίβλεψη από κάποιον που πέρασε την καριέρα του ως σημαντικός άνθρωπος του παρασκηνίου, την ώρα που κατασκεύαζε και διοικούσε έναν διεθνή φορολογικό παράδεισο σε βάρος των άλλων ευρωπαϊκών κρατών”, υποστηρίζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στις αποκαλύψεις περί μυστικών συμφωνιών του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες για φοροαποφυγή.
“Εντάξει, τα περισσότερα από αυτά ήταν γνωστά -ή θα έπρεπε να είναι- πριν το διορισμό του, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φταίει εξίσου που επέμεινε για τον διορισμό του Γιούνκερ από την αρχή. Αλλά οι αποκαλύψεις έχουν φέρει τα θέματα αυτά στη δημοσιότητα με έναν τρόπο που δοκιμάζει την αξιοπιστία της ΕΕ ξανά. Ο Γιούνκερ δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και δεν κινδυνεύει άμεσα να απομακρυνθεί. Ακόμα κι έτσι, το καλύτερο για την ΕΕ θα ήταν να παραιτηθεί”, καταλήγει το άρθρο.
Ο Γιούνκερ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με τις αποκαλύψεις αυτές, με τον εκπρόσωπό του, Μαργαρίτη Σχοινά, να τονίζει σήμερα πως "Ο κ. Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε στην G20, είτε κάποια άλλη στιγμή", υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή στο σύνολό της έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή.