Διαψεύδεται από σύμβουλο του δημάρχου της πόλης ότι υπήρχαν άμαχοι κάτω από το νοκοκομείο - Έκκληση από τον ΟΗΕ για εκεχειρία με αφορμή το Πάσχα των Ορθόδοξων
Η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ.Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης από τη Ρωσία και της επιθυμίας της Μόσχας να ενισχύσει τη θέση της μέσω μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης.
Σε γραπτή του απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters, ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της σε μια νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.Το Κίεβο και η Μόσχα δεν έχουν πραγματοποιήσει κατά πρόσωπο συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου και η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν θηριωδίες στην πόλη Μπούτσα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μάλιστα να απονείμει χθες έναν τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην πόλη αυτή.
Ο Ποντολιάκ δήλωσε στο Reuters ότι η συνεχιζόμενη πολιορκία της Μαριούπολης και η επανειλημμένη αποτυχία των προσπαθειών για την οργάνωση ασφαλών διαδρόμων για την απομάκρυνση των παγιδευμένων Ουκρανών αμάχων έχουν περιπλέξει επίσης τα πράγματα.«Προφανώς, με φόντο την τραγωδία της Μαριούπολης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Ποντολιάκ μιλώντας για το νότιο λιμάνι όπου η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο νωρίτερα σήμερα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.
«Η Ρωσία αποκηρύσσει προκλητικά κάθε εκδήλωση ανθρωπισμού όταν πρόκειται για ορισμένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ειδικά όταν μιλάμε για τη Μαριούπολη», συμπλήρωσε.Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάνοιξη ασφαλών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες επαφές συνεχίζονται διαδικτυκακά για τον «καθορισμό» συμφωνιών που επιτεύχθηκαν για μελλοντικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας ότι αυτές είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.«Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα είναι δυνατός ο επόμενος κατά πρόσωπο γύρος διαπραγματεύσεων, επειδή οι Ρώσοι ποντάρουν σοβαρά στο να αποκτήσουν κέρδη από το αποκαλούμενο "δεύτερο στάδιο της ειδικής επιχείρησης"», είπε
.Οι τοπικές αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκία της Μαριούπολης.Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν την «χωρίς νόημα αντίστασή τους».Ο Ποντολιάκ είπε ότι η Ρωσία θέλει να συντρίψει τους τελευταίους μαχητές στη Μαριούπολη για σκοπούς «εσωτερικής προπαγάνδας». Η Ρωσία αρνείται από την έναρξη της εισβολής της ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην «ειδική επιχείρησή» της, η οποία λέει ότι αποσκοπεί στην αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και στην εκρίζωση των επικίνδυνων εθνικιστών, και ισχυρίζεται ότι μεταξύ των υπερασπιστών της Μαριούπολης βρίσκονται ακροδεξιοί μαχητές, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ως πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι σκηνοθετεί ωμότητες για να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν είπε στις 12 Απριλίου ότι έφτασαν σε αδιέξοδο.Ουκρανικά στρατεύματα έδειξαν σε δημοσιογράφους πτώματα, όπως είπαν, αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Μπούτσα έξω από το Κίεβο μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Το Reuters είδε πτώματα στην πόλη, αλλά δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα ποιος ήταν υπεύθυνος για τις δολοφονίες.
Διαψεύδεται ότι υπήρχαν άμαχοι κάτω από το νοσοκομείο
Ο σύμβουλος του δημάρχου της Μριούπολης Πιότρ Αντριούσενκο, με ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα σύμφωνα με την οποία στο νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο «Αζοφστάλ» στο οποίο ο ρωσικός στρατός έριξε μια βόμβα μεγάλης ισχύος, κρυβόντουσαν άμαχοι με παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Πράγματι, η Μαριούπολη, ιδιαίτερα η ζώνη του «Αζοφστάλ», δέχεται πυκνούς βομβαρδισμούς με βόμβες μεγάλης ισχύος. Όμως στην ζώνη γύρω από το εργοστάσιο «Αζοφστάλ» έδω και καιρό κανείς δεν κρύβεται, ιδιαίτερα στο κτίριο του νοσοκομείου που είχε καταστραφεί από πριν. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να σχολιάσω», έγραψε ο Ανριούσενκο.
Κατά την άποψη του, την ψευδή αυτή πληροφορία, ο Ουκρανός βουλευτής που κατάγεται από την Μαριούπολη την έδωσε για να στρέψει την προσοχή στο πρόσωπο του»
Νωρίτερα ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα από την Μαριούπολη σε ανάρτηση του στο Facebook είχε γράψει ότι ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά.
Έκκληση για εκεχειρία από τον γ.γ. του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» διάρκειας 4 ημερών, με αφορμή των ορθόδοξο Πάσχα.
«Ζητάω σήμερα μια ανθρωπιστική εκεχειρία διάρκειας 4 ημερών για τη Μεγάλη Εβδομάδα», από την Πέμπτη έως την Κυριακή, «προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα μιας σειράς ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει λεπτομερή σχέδια στα εμπλεκόμενα μέρη και είναι έτοιμα να στείλουν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Πέμπτη και έως την Κυριακή του Πάσχα.
«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι επείγουσες. Ο κόσμος δεν έχει φαγητό, νερό, προμήθειες για να φροντίσουν τους αρρώστους ή τους τραυματίες ή απλά για να ζήσουν καθημερινά», επισήμανε ο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη επίθεση εναντίον ενός ευρωπαϊκού κράτους από το 1945, έχει προκαλέσει τον θάνατο ή τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα σήμερα, είπε ο Γκουτέρες.
«Αντί του εορτασμού μιας νέας ζωής, αυτό το Πάσχα συμπίπτει με μια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Η έντονη συγκέντρωση δυνάμεων και δύναμης πυρός καθιστά αυτήν τη μάχη αναπόφευκτα πιο βίαιη, πιο αιματηρή και πιο καταστροφική», τόνισε ο γ.γ του ΟΗΕ.
«Η εισβολή και ο φρικτός απολογισμός σε βάρος αμάχων, που έχουμε δει μέχρι στιγμής, θα μπορούσε να ωχριά σε σύγκριση με τον τρόμο που επίκειται».