Θεοδωράκης: Στην κυβέρνηση είναι… ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Έκκληση προς τους πολίτες “που τόσα χρόνια προσπαθούν να αλλάξουν την χώρα, να μπουν στο Ποτάμι”, αλλά και προς τα κόμματα της Βουλής “να δείξουν πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας και να εκλέξουν Πρόεδρο που να μπορεί να εκπροσωπήσει τη δύναμη της χώρας”, απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκλεγμένων στελεχών του Ποταμιού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε πως “στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω και οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έχουν εγκαταλειφθεί”, ενώ “στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι χαοτικά”, και παρατήρησε πως το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι “νοσεί η δημοκρατία, δηλαδή η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία, ο σεβασμός της διαφορετικής άποψης, η κοινωνική μέριμνα”.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον “παραλογισμό του μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα”, αντιπροτείνοντας ως μεταβατική λύση το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μία έδρα για κάθε 1% των ψήφων.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, επανέλαβε ότι αυτή η Βουλή πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία, ορίζοντας την επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, και τόνισε την ανάγκη αλλαγών των άρθρων 86 και 63 περί ευθύνης υπουργών και ασυλίας βουλευτών. Αναφορικά με το άρθρο 110, που προσδιορίζει ότι ανάμεσα σε δύο αναθεωρήσεις είναι υποχρεωτικό να μεσολαβούν πέντε χρόνια, ζήτησε “να ξεκαθαριστεί ότι η πενταετής περίοδος αφορά μόνο στις διατάξεις που αναθεωρούνται κάθε φορά και όχι στο σύνολο του Συντάγματος”. Τέλος, ζήτησε την αλλαγή του άρθρου 16 ώστε “να δοθεί η δυνατότητα σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας, σε ευεργέτες να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια”.

Παράλληλα, πρότεινε σε νευραλγικούς τομείς να θεσμοθετηθούν μόνιμοι «κυβερνήτες» -υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς- οι οποίοι “απρόσκοπτα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις θα συνεχίσουν να δουλεύουν”, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχουν “ανεξάρτητες υπερκομματικές αρχές” και “έμπρακτη ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών από την κεντρική κυβέρνηση”, όπως επίσης και “αυτοδέσμευση των κομμάτων να αποσυρθούν από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια”.

“Πρέπει να πούμε πια καθαρά”, κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης, “ότι το δίλημμα είναι ένα: με το παρελθόν που χρεοκόπησε ή με μια καινούργια Ελλάδα;”.