Τρόικα: Περιθώριο 30 ημερών για 5 “σκληρά” προαπαιτούμενα

Στην αποσαφήνιση ότι καμία ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα δεν έχει καθορισθεί και ότι το βέλτιστο για να μη χαθεί το ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα ήταν τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να έλθουν στην Ελλάδα έως τις 16 Νοεμβρίου προχώρησε στέλεχος του Ευρωσυστήματος μιλώντας στο news.gr.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως η Ευρωζώνη δεν θα πιέσει την τρόικα να έλθει στην Αθηνά και ότι είναι λάθος της ελληνικής πλευράς να περιμένει κάτι τέτοιο. Άλλωστε η χθεσινή δημόσια έκκληση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα να ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν το υφιστάμενο πρόγραμμα στήριξης και η παράλληλη προειδοποίηση πως αυτό είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την εποχή μετά το πρόγραμμα δεν αφήνουν χώρο παρερμηνειών.

Οι δηλώσεις του κ. Σόϊμπλε επιβεβαίωσαν πληροφορίες που ανέφεραν πως οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν λάβει εντολές να πάνε την αξιολόγηση έως τέλους. Η ελληνική πλευρά μέσω στελεχών του υπουργείου Οικονομικών -αλλά και του Μαξίμου -προσπαθούσε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διαβεβαιώνοντας πως "υπάρχει χρόνος για ολοκλήρωση της αξιολογήσεως έως τις 8 Δεκεμβρίου και ότι στο επίκεντρο ευρίσκονται διαρθρωτικά μέτρα, και όχι σκληρά μέτρα".

Πάντως, είναι αμφίβολο το εάν ο χρόνος πλέον επαρκεί καθώς η τρόικα ζητά άμεσα πρωτοβουλίες σε μια σειρά από κρίσιμα εκκρεμή θέματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ, με κατάργηση της έκπτωσης του 30% που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% για όλους.

-Η καθιέρωση νέου ενιαίου μισθολογίου με το οποίο θα προσαρμοστούν οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα.

-Η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων και ειδικά επιβαρύνσεων που έχουν ήδη εντοπισθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης,.

-Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και κυρίως οι αλλαγές στις εφάπαξ παροχές και στις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να εξαλειφθούν τα ελλείμματα.

-Οι αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την κήρυξη απεργίας, οι αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών, αλλά και οι αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες.