Μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, ωστόσο θεωρείται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν προστασία
Μια νέα υπο-παραλλαγή του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Βρετανία, καθώς η χώρα καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων.
Πρόκειται για μια μετάλλαξη των δύο κύριων στελεχών της Όμικρον, το BA.1 και το BA.2. Περίπου 637 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τότε που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSCA). Ωστόσο, προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, επειδή ο πληθυσμός της χώρας είναι ήδη εξοικειωμένος με την Όμικρον και εκτιμούν, ότι θα κυριαρχήσει το BA.2, το οποίο είναι κατά 80% πιο μολυσματικό από το BA.1.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν, ότι η «XE» όπως ονομάζεται προς το παρόν η υπο-παραλλαγή, μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, έχοντας μέχρι στιγμής επιδείξει ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό διασποράς από το αρχικό στέλεχος. Τα στοιχεία του UKHSA δείχνουν, ότι η XE έχει ποσοστό διασποράς 9,8% μεγαλύτερο από το BA.2.
Ωστόσο, η XE δεν έχει μέχρι στιγμής χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία. «Η XE φαίνεται να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με το BA.2, δηλαδή έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το BA.1, αλλά είναι λιγότερο σοβαρή», δήλωσε στο CNBC η Τζένιφερ Χόρνεϊ, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Delaware.
Η XE περιέχει ακίδα και δομικές πρωτεΐνες από την ίδια οικογένεια ιών, πράγμα που σημαίνει, ότι θα πρέπει, θεωρητικά τουλάχιστον, να συμπεριφερθεί όπως και η Όμικρον. Συνεπώς, τα υπάρχοντα εμβόλια και η ανοσία θα πρέπει να παρέχουν κάποιο επίπεδο προστασίας από τη μόλυνση. «Οι ανασυνδυασμένες μεταλλάξεις που περιέχουν την ακίδα και τις δομικές πρωτεΐνες από έναν μόνο ιό (όπως η XE ή η XF) είναι αρκετά πιθανό να συμπεριφέρονται παρόμοια με το αρχικό στέλεχος», είχε γράψει στα μέσα Μαρτίου ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial College του Λονδίνου. Η XF είναι μια άλλη ανασυνδυασμένη παραλλαγή του ιού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, εξακολουθούν να εμφανίζονται και άλλοι ανασυνδυασμοί, που περιέχουν ακίδες και δομικές πρωτεΐνες από διαφορετικές οικογένειες ιών. Αυτό περιλαμβάνει την υπο-παραλλαγή XD, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία, η οποία περιέχει δομικές πρωτεΐνες της Δέλτα και πρωτεΐνες ακίδας της Όμικρον και την οποία ο Πίκοκ χαρακτήρισε «λίγο πιο ανησυχητική».
Ως εκ τούτου, όλες οι νέες μεταλλάξεις θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ιδίως στις πρώτες φάσεις τους, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό. «Ο ιός εξακολουθεί να εξελίσσεται, να ανασυνδυάζεται και να αναπτύσσει ένα νέο κλάδο του γενεαλογικού του δέντρου», δήλωσε στο CNBC ο Μαρκ Κάμερον, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve University.
«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι για κάθε μία από αυτές τις παραλλαγές και υποπαραλλαγές, ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου φαίνεται να είναι κατά μέσο όρο, χαμηλότερος εκεί όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλότερα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένης της τρίτης δόσης, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός στη μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσου», πρόσθεσε η Στέφανι Σιλβέρα, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Montclair State University.
Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ δύο νέες υπο-παραλλαγές της Όμικρον
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε τη Δευτέρα (11/4) ότι παρακολουθεί δύο νέες υπο-παραλλαγές της Όμικρον για να εκτιμήσει αν είναι πιο μολυσματικές ή αν προκαλούν πιο σοβαρή νόσο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο οργανισμός πρόσθεσε τα στελέχη BA.4 και BA.5, «αδελφές» παραλλαγές της Όμικρον, στον κατάλογο των παραλλαγών προς παρακολούθηση. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί ήδη τα στελέχη BA.1 και BA.2 – που πλέον κυριαρχούν παγκοσμίως –, καθώς και τα BA.1.1 και BA.3. Μέχρι στιγμής, μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις των BA.4 και BA.5 έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 τίθενται υπό παρακολούθηση λόγω «πρόσθετων μεταλλάξεων που πρέπει να μελετηθούν, προκειμένου να κατανοηθεί η επίπτωσή τους στο δυναμικό ανοσιακής διαφυγής». Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μέχρι τις 30 Μαρτίου, ο BA.4 είχε εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Μποτσουάνα, τη Σκωτία και την Αγγλία.
Όλα τα κρούσματα BA.5 εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, ενώ τη Δευτέρα (11/4) το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνα δήλωσε ότι είχε εντοπίσει τέσσερα κρούσματα BA.4 και BA.5, όλα μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας 30 έως 50 ετών, που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα.