Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη
Τις αλλαγές, καθώς και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχουν οι πρόωρες εκλογές στη χρηματιστηριακή αγορά, αναλύει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιου του Πόρτσμουθ, Κωνσταντίνος Βέργος, μιλώντας στο news.gr.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής, σχολιάζοντας το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, "σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης, μπαίνουμε σε μία εποχή που θα προσφέρει πολιτική αστάθεια".
Σε ό, τι αφορά το πεδίο της χρηματιστηριακής αγοράς, επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού "μόνο καλή δεν θα είναι για το χρηματιστήριο".
Εκτιμά ότι "η χρηματιστηριακή αγορά θα αντιμετωπίσει αρνητικά κάθε αλλαγή, καθώς θα θεωρηθεί αρνητικό σήμα για τις μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση που επιθυμεί".
"Φόβος να μην ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις"
Ο κύριος Βέργος εξηγεί ότι ο φόβος να μην ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην εργασιακή ευελιξία, τη μείωση του μισθολογικού κόστους, τον περιορισμό του Δημοσίου τομέα, καθώς και τη συνέχιση της πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο χρηματιστήριο.
"Η πολιτική αστάθεια είναι το χειρότερο σενάριο, καθώς δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη κυβέρνηση με την οποία θα επέλθει συμφωνία για τα δομικά ζητήματα σε ό,τι αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις", συμπληρώνει.
Προσθέτει μάλιστα ότι "σε επίπεδο οικονομίας, η αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να έχει και θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Θετικές στο επίπεδο αναπροσαρμογής των βασικών μισθών, κάτι που θα περάσει στην κατανάλωση και θα δώσει ανάσα στην αγορά".
"Αρνητικές, καθώς θα προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού. Περίπου τα 2/3 της μεσοσταθμικής αύξησης που θα φέρει η αύξηση των μισθών, θα περάσουν στον πληθωρισμό. Επομένως μπαίνουμε στην εποχή που θα αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές, ξεκινώντας από τα ενοίκια, επηρεάζοντας ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής, με δεδομένο ότι πρώτα σε αυτές οι κατηγορίες αυξάνονται οι τιμές", σημειώνει ο κύριος Βέργος.
"Ορατό το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας όπως το 2012"
Όπως χαρακτηριστικά λέει "η αλλαγή κυβέρνησης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο χρηματιστήριο με αποχώρηση funds, τα οποία θα περιμένουν μέχρι να δουν θετικά σημάδια γραφής, γεγονός το οποίο χρηματιστηριακά θα είναι αρνητικό. Η αποχώρηση των funds θα σημάνει πτώση των τιμών στο χρηματιστήριο και ενδεχομένως να έχει κάποια επιρροή και σε ζητήματα χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου στο επίπεδο έκδοσης εντόκων γραμματίων ή ομολόγων, όπου μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο κόστος. Τα funds παράλληλα θα αξιολογούν την πιθανότητα να αναδιαπραγματευτεί η Ελλάδα το χρέος, με ορατό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το καθεστώς χρεοκοπίας όπως συνέβη το 2012".
Τέλος, θεωρεί μειωμένες τις πιθανότητες να κινηθεί ανοδικά η αγορά σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης. "Η Ελλάδα έχει θέματα όπως τα ομόλογα, για τα οποία ενδιαφέρονται οι ξένοι επενδυτές και θα αντιμετωπίσουν αρνητικά ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή αλλαγής κυβερνητικού σχηματισμού. Κάτι ανάλογο όμως δεν συνέβη και στην Αμερική με την εκλογή Ομπάμα. Εκεί το κλίμα εντελώς διαφορετικό. Δεν ενδιέφερε τους Αμερικανούς η αύξηση του χρέους - όπως συμβαίνει στη δική μας περίπτωση –, η οποία ενδεχομένως θα ερχόταν μέσω της αλλαγής πολιτικής. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές δεν διέτρεχαν άμεσους κινδύνους από την αύξηση του δανεισμού και δεν κινδύνευε με χρεοκοπία η Αμερική. Η Ελλάδα αντιθέτως, είναι μια μικρή χώρα χωρίς δυνατότητα να καθορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού"¨, καταλήγει ο κύριος Βέργος.