Το κλειδί της μακροζωίας βρίσκεται στο μυαλό όχι στο σώμα

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή, αλλά οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το «κλειδί» για την μακροζωία βρίσκεται κυρίως στο μυαλό και όχι στο σώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους και έχουν μια ευημερία, μπορούν να ζήσουν δύο χρόνια περισσότερο συγκριτικά με τους συνομήλικους τους που έχουν χάσει το νόημα της ζωής.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Princeton και το Πανεπιστήμιο Stony Brook στις ΗΠΑ , μελέτησαν 9.050 Βρετανούς, μέσης ηλικίας 65 ετών, σχετικά με την ευημερία που αναφέρεται στην αίσθηση του ελέγχου, του σκοπού και στο ότι νιώθουν ότι αυτό που προσφέρουν αξίζει τον κόπο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης , η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κατά τη διάρκεια της έρευνας που διήρκεσε 8 χρόνια, μόνο το 9% των ανθρώπων που είχαν ευημερία έχασαν τη ζωή τους, σε σύγκριση με το 29% που δεν είχαν.

Αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως οι συνήθειες του καπνίσματος και η πιθανότητα ασθένειας, τα άτομα με την υψηλότερη ευημερία βρέθηκαν να έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Φάνηκε, επίσης, ότι έζησαν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από εκείνους με το χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας.

«Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η υψηλότερη ευημερία προκαλεί αναγκαστικά μικρότερο κίνδυνο θανάτου, δεδομένου ότι η σχέση δεν μπορεί να είναι αιτιώδης», ανέφερε ο καθηγητής Άντριου Στέπτοου από το UCL.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα ευρήματα εγείρουν την «ενδιαφέρουσα» πιθανότητα ότι η μεγαλύτερη ευημερία θα μπορούσε να βελτιώσει τη φυσική υγεία. «Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν την ευημερία με τη βελτίωση της υγείας, όπως για παράδειγμα οι ορμονικές αλλαγές ή μειωμένη αρτηριακή πίεση», κατέληξε.