Σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για μια ενδιάμεση περίοδο 6-12 μηνών, με υπογραφή Μνημονίου και ταυτόχρονη παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οδηγείται η Ελλάδα.
Στο θέμα αναφέρθηκε ανοικτά χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της ολοκλήρωσης του Eurogroup και στην οποία κάλεσε επανειλημμένα την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τον προσδιορισμό της λύσεως που θα αποτελέσει την προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και για την συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους.
Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ προκρίνουν το σχέδιο για γραμμή χρηματοδότησης προς την Αθήνα από τον ESM, μέσω της επαυξημένης γραμμής πίστωσης (Enhanced Condition Credit Line - ECCL), η οποία έχει αυστηρούς όρους και προϋποθέτει εποπτεία.
Μπορεί χθες αργά το βράδυ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες να ανέφεραν πως παραμένει υπό συζήτηση τόσο ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ, όσο και η πηγή της χρηματοδότησης για το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την έξοδο από το νέο πρόγραμμα στήριξης το 2016, ωστόσο είναι πλέον εμφανές πως οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου για μια “νέα χαλαρή σχέση” με την τρόικα διαψεύδονται κατά κράτος.
Μάλιστα, η κυβέρνηση που μέχρι τώρα ξεκαθάριζε πως θα διώξει το ΔΝΤ θα πρέπει πλέον να τρέξει να διαπραγματευθεί με το Ταμείο το νέο ρόλο του στο πρόγραμμα του 2015. Οι χθεσινές αναφορές του Ντάισελμπλουμ δεν χωρούν άλλωστε παρερμηνείες: “Φαίνεται απαραίτητη η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα γιατί ενισχύεται η αξιοπιστία του προγράμματος. Θα πρέπει να μιλήσουμε με το Ταμείο, την Αθήνα για να δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του”, είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, το αν θα παίξει ρόλο χρηματοδότη το ΔΝΤ, βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση.
Πάντως, τα προβλήματα για την Ελλάδα θα αρχίσουν αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση της τρόικας -που βρίσκεται ήδη στον αέρα καθώς δεν έχει κλειδώσει η επιστροφή της στην Αθήνα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας- καθώς σε αυτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα θα βρεθεί για κάποιους μήνες απολύτως εκτεθειμένη απέναντι στις αγορές. Στην περίπτωση αυτή, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που χθες διαμορφώθηκε στο 7,987%, ενδεχομένως να εκτιναχτεί στο 15%.