Αθηναϊκή Ζυθοποιία : Από ελληνικό κριθάρι και οι 12 μπίρες της

Σε μια περίοδο, όπου ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι να τεθούν οι βάσεις για ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο, η επένδυση από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, μέσω της αγοράς πρώτων υλών, είναι κομβικής σημασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στη συμβολαιακή καλλιέργεια, παράγει πλέον και τις 12 εν Ελλάδι μπίρες της εξ ολοκλήρου από κριθάρι Ελλήνων παραγωγών. Ήδη, στις αποθήκες της υπάρχουν περί τους 90.000 τόνους ελληνικού κριθαριού.

Το πρώτο και μεγαλύτερο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, που ξεκίνησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 2008, είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα Προγράμματα Συμβολαιακής Καλλιέργειας στην Ελλάδα, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 3.010 Έλληνες παραγωγοί. Καλλιεργούν κριθάρι σε εκτάσεις 235.000 στρεμμάτων, σε 23 νομούς της χώρας, και έχουν συνολικά παράξει 200.886 τόνους υψηλής ποιότητας βυνοποιήσιμου κριθαριού.
Το πρόγραμμα ξεπερνά σε αξία τα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει δημιουργήσει 830 νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Τον απολογισμό του προγράμματος παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλης Μηνά, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Καρασμάνη, του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρη Κουκουλόπουλου, του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, του Πρέσβη της Ολλανδίας, Jan Versteeg.

Για το πρόγραμμα μίλησαν ακόμα η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γαρυφαλιά Οικονόμου, και ο συγκεντρωτής κριθαριού για την περιοχή της Βοιωτίας, Μιχάλης Κεράστας.

Συγκεκριμένα, οι μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Free, Amstel Radler, Amstel Bock, Heineken, Fischer, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, ΑΛΦΑ Weiss, ΒΙΟΣ 5 και Buckler, είναι οι πρώτες και μοναδικές μπίρες στην Ελλάδα, που ακολουθούν μια 100% καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή, αφού παράγονται πλέον όλες εξολοκλήρου από ελληνικό κριθάρι, το οποίο, στη συνέχεια, βυνοποιείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Επιπλέον, έχοντας πλήρως καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκινάει την εξαγωγή ελληνικής βύνης σε αγορές του εξωτερικού.

Ο Γιώργος Καρασμάνης δήλωσε ότι η συνεργασία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με τους Έλληνες καλλιεργητές κριθαριού, που ξεκίνησε εδώ και 7 χρόνια, φτάνοντας σήμερα στην παραγωγή του συνόλου των προϊόντων της από το 100% ελληνικό κριθάρι, αποτελεί σίγουρα ένα θετικό βήμα για το τι μπορεί να προσφέρει ο θεσμός της Συμβολαιακής Γεωργίας και στα δύο μέρη, δηλαδή στους παραγωγούς και στη Βιομηχανία. "Κι επειδή θεωρώ ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης αυτού εδώ του τόπου, προσπάθειες όπως αυτές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όχι απλώς τις βλέπουμε και τις αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά, αλλά τις επικροτούμε και τις στηρίζουμε, ώστε να αποτελούν παραδείγματα και για άλλους κλάδους".

Σε όλη τη διάρκεια του Προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς με συμβουλευτική από ομάδα εξειδικευμένων γεωπόνων, αλλά και σεμινάρια, που στοχεύουν στην
αποδοτικότερη διαχείριση των καλλιεργειών τους, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Επιπλέον, από το 2011, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εγκαινίασε 5 Πειραματικούς Αγρούς σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί, δοκιμάζονται νέες ποικιλίες κριθαριού στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, με στόχο αποδοτικότερη
παραγωγή για τους αγρότες και ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, είναι η αύξηση της στρεμματικής απόδοσης κατά 20% περίπου, κατά μέσο όρο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλης Μηνά, τόνισε : "Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού αποτελεί για όλους εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία δέσμευση, αλλά και στρατηγική προτεραιότητα.
Τα αποτελέσματα, που πετύχαμε από την έναρξη του προγράμματος, πριν από 7 χρόνια, δικαιώνουν τις προσπάθειές μας, αλλά και αποδεικνύουν στην πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς η συνεργασία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την πανεπιστημιακή έρευνα και την πρωτογενή παραγωγή μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια.
Σήμερα, γιορτάζουμε την επίτευξη του πάγιου στόχου μας για 100% κάλυψη της παραγωγής μας από ελληνικό κριθάρι, αλλά και το ξεκίνημα των εξαγωγών ελληνικής βύνης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε αγορές του εξωτερικού και στέλνουμε το μήνυμα στους 3.010 Έλληνες παραγωγούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ότι είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε μαζί να παράγουμε αξία για την ελληνική οικονομία και τον τόπο μας".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, "Με το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιουργεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος στις τοπικές οικονομίες, συμβάλει στην απασχόληση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενδυναμώνει τους εγχώριους παραγωγούς, μειώνει το κόστος εισαγωγών, δίνει προοπτική στην αγροτική παραγωγή και ενισχύει συνολικά την ελληνική οικονομία".