Καμία απόφαση δε θα ληφθεί για το ελληνικό χρέος αν δεν επανεξεταστεί το αν αυτό είναι βιώσιμο ή όχι, τονίζουν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές της χώρας μας έχουν αλλάξει τα δεδομένα, και ενδεχομένως πλέον η Ελλάδα να μη χρειάζεται επιπλέον ελάφρυνση χρέους.
“Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά ούτε και έχει αποκλειστεί”, αναφέρει ένας εξ αυτών, αφήνοντας να εννοηθεί πως η συμφωνία του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πιθανότατα με επιμήκυνση της αποπληρωμής του και μείωση επιτοκίων, μπορεί και να μην υλοποιηθεί.
“Η πραγματικότητα στην οικονομία έχει αλλάξει αξιοσημείωτα από τις παραμέτρους που σχημάτισαν τη βάση της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012”, αναφέρει δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας: “Δεν έχει πια πολύ νόημα να πούμε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι σε μεγάλο βαθμό βιώσιμο”.
Έλληνας αξιωματούχος, πάντως, δηλώνει στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει γνώση τέτοιων σκέψεων από τις Βρυξέλλες. “Η συμφωνία για τα μέτρα ανακούφισης από το χρέος δεν ήταν λύση ανάγκης, αλλά μία επιβράβευση για μία χώρα που τα κατάφερε. Σε αυτό το περιβάλλον και αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι επιτυγχάνουμε, η συζήτηση για μία ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνεχιστεί όπως έχει συμφωνηθεί”, αναφέρει.
Άλλος Έλληνας αξιωματούχος επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, “όχι επειδή δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν, αλλά επειδή την αξίζουμε ως επιβράβευση για την επιτυχία μας”.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν από την πλευρά τους πως το θέμα της ελάφρυνσης χρέους δεν έχει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το πώς θα γίνει η μετάβαση στην εποχή μετά το μνημόνιο, και οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν μετά από τις διαπραγματεύσεις αυτές.
“Όταν βλέπει κανείς τη διαδρομή της βιωσιμότητας του χρέους, που έγινε όταν το τρέχον πρόγραμμα εκπονήθηκε, οι υπολογισμοί λένε ότι τώρα η Ελλάδα είναι στο δρόμο της βιωσιμότητας του χρέους και θα συνεχίσει σε αυτόν το δρόμο χωρίς επιπλέον μέτρα”, αναφέρει τρίτος αξιωματούχος. “Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τους δώσουμε νέες διευκολύνσεις στη διάρκεια των δανείων ή τα επιτόκια”, συμπληρώνει.