Alpha Bank : Ποιος φοβάται την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ;

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Με μια πολύ προσεκτική διατύπωση, η διοίκηση της Alpha Bank έδωσε (προσωρινά 😉 τέλος στα σενάρια, που την έφερναν να σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. 

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, τονίστηκε ότι :

"Με ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, με την παραδοχή του βασικού σεναρίου των stress tests, και 1,3 δισ. ευρώ με την παραδοχή του δυσμενούς σεναρίου, η Alpha Bank είναι η καλύτερα κεφαλαιακά θωρακισμένη τράπεζα στην Ελλάδα και από τις καλύτερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό από μόνο του καθιστά όσα ακούγονται περί αυξήσεως κεφαλαίου της Τράπεζας εκτός θέματος".

Γεγονός είναι ότι - μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test - πολλά στελέχη της τράπεζας εκτίμησαν ότι η Alpha πρέπει να εκμεταλλευθεί το momentum και να προχωρήσει άμεσα σε νέα αύξηση κεφαλαίου. Με την προοπτική αυτή, πάντως, φαίνεται ότι δε συμφωνούν οι εποπτικές αρχές, που θεωρούν ότι - αν πρέπει μία τράπεζα να πάει σε ΑΜΚ - αυτή είναι μόνο - και υπό προϋποθέσεις - η Eurobank. 

Κατά τα άλλα, στην τηλεδιάσκεψη, η διοικητική ομάδα της Alpha εκτίμησε ότι :

  • Η αύξηση του ρυθμού χορηγήσεων δανείων θα έρθει, όσο η χώρα καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης αντίστοιχη με την άνοδο του ΑΕΠ
  • Τα προσεχή τρίμηνα θα ενταθεί ο ρυθμός αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων
  • Ο δείκτης κάλυψης των επισφαλών δανείων διαμορφώνεται στο 70% και, όσα δάνεια έχουν ρυθμιστεί, εξυπηρετούνται κανονικά
  • Η πλήρης απορρόφηση των εργασιών της Citi θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2015 
  • Από το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησαν περίπου 2.300 εργαζόμενοι και προκύπτει ετήσιο όφελος 120 εκατ. ευρώ.