Αμφίπολη: Πότε θα περιοδεύσουν τα ευρήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες για περιοδεία ευρημάτων της Αμφίπολης τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο, διακινούνται τις τελευταίες μέρες όλο και πιο έντονα στην επιστημονική κοινότητα των αρχαιολόγων. Για το θέμα αναμένεται δελτίο τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού. Προς το παρόν πάντως, το κύριο θέμα είναι η... ακτινογραφία του λόφου.

Τρία κορυφαία Πανεπιστήμια διεκδικούν το έργο της ακτινογραφίας του τύμβου Κάστα στην Αμφίπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο αθηναϊκά ΑΕΙ και ένα της Θεσσαλονίκης έχουν υποβάλλει πρόταση. Ωστόσο η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τον ανάδοχο θα ανακοινωθεί  σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Νοεμβρίου.

Στόχος της ακτινογραφίας, το να διαπιστωθεί αν στον τύμβο Καστά βρίσκονται και άλλοι τάφοι ή αυτός που ανασκάπτεται είναι ο μοναδικός, αλλά και το να μελετηθούν οι τρόποι παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο.

Λόγω του μεγέθους του τύμβου, που είναι διπλάσιος από αυτόν της Βεργίνας, στον οποίο είχαν βρεθεί περισσότεροι του ενός τάφοι, ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να κρύβει και άλλα ευρήματα και αινίγματα - είτε μακεδονικούς, είτε και άλλους τάφους.

"Δεν μπορεί να μην υπάρχει τάφος σε 500 μέτρα περίβολο", αναφέρει πηγή του υπουργείου Πολιτισμού και υπενθυμίζει ότι η παρούσα ανασκαφή της Κατερίνας Περιστέρη αφορά μόνο 24 μέτρα στο σύνολο του τύμβου Καστά.