Η κόντρα με το σύζυγο, το διαζύγιο και τα ανοικτά μέτωπα
Αποφασισμένη να δώσει «μάχη» για να αποδείξει ότι δεν είναι εκείνη που δολοφόνησε την κόρη της Τζωρτζίνα εμφανίζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου. Η 33χρονη καλείται, σήμερα, ενώπιον της ανακρίτριας να αντικρούσει τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές σε βάρος της έχοντας, ήδη, ξεκαθαρίσει μέσα από τα κρατητήρια ότι αρνείται όσα της αποδίδονται. «Θα κάνω τα πάντα για να δουν τι μάνα είχαν τα παιδιά» λέει βάζοντας, παράλληλα, στο «κάδρο» το σύζυγο της Μάνο Δασκαλάκη που, πλέον, επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση του δηλώνοντας σοκαρισμένος από τις αποκαλύψεις και ζητώντας «να μάθει την αλήθεια» για το θάνατο των παιδιών του. «Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν και τίποτα» αναφέρει με νόημα ο 30χρονος.
«Θα φέρω ό,τι τεχνική υπάρχει για να αποδείξω την αλήθεια και όχι σαν μερικούς, μερικούς που κάνουν τα κροκοδείλια δάκρυα για να φανούν “άγιοι”» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ρούλα Πισπιρίγκου και σε μια κίνηση τακτικής, όπως ερμηνεύεται, καταθέτει αίτηση διαζυγίου. Παράλληλα, η μητέρα και η αδελφή της, που βρίσκονται στο πλευρό της, υποστηρίζουν ότι ο Μάνος Δασκαλάκης ξυλοκοπούσε την 33χρονη. «Χρησιμοποιήθηκε ως εξιλαστήριο θύμα» λέει η οικογένεια πεπεισμένη για την αθωότητα της κατηγορούμενης και κάνει λόγο για «άτομα εμμονικά με τη Ρούλα».
«Θα ακολουθήσουν αποκαλύψεις»
Η κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, μαζί με τους συνηγόρους της, μελέτησε τη δικογραφία και προετοίμασε την υπεράσπιση της. Μάλιστα, έχει εκφράσει την «έντονη επιθυμία» να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης ψεύδους βέβαιη ότι το αποτέλεσμα θα την δικαιώσει. Αν και γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πρακτικής, η οποία συναντάται στις ΗΠΑ, δεν είναι δεσμευτικό για τη δικαιοσύνη αλλά συνεκτιμάται με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφία, η 33χρονη φέρεται να θεωρεί ότι θα ενισχύει τον ισχυρισμό της πως δεν εμπλέκεται στο θάνατο της 9χρονης κόρης της. «Θα ακολουθήσουν αποκαλύψεις. Έχει μακρύ δρόμο ακόμη η υπόθεση…» προαναγγέλλει ο συνήγορος της, Όθωνας Παπαδόπουλος. Με την κατηγορούμενη, σύμφωνα με το περιβάλλον της , να είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση καθώς δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς βρέθηκε σε αυτή τη θέση μιας και θεωρεί ότι έπρεπε να έχει την στήριξη και την συμπαράσταση του κόσμου ως μητέρα που έχασε τρία παιδιά. «Παλεύω μόνη μου…» φέρεται να λέει και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα γεγονότα που ολοκλήρωσαν τα κομμάτια του πάζλ και οδήγησαν στη σύλληψη της.
Στο στόχαστρο το νοσηλευτικό προσωπικό
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά τη διάρκεια της απολογίας της, θα κληθεί να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων που αφορούν στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.
Η θανατηφόρα ουσία κεταμίνης, που εντοπίστηκε από τον τοξικολογικό έλεγχο στην άτυχη Τζωρτζίνα, έχει μπει στο στόχαστρο της κατηγορούμενης η οποία φέρεται να αμφισβητεί την αξιολόγηση και όχι την εγκυρότητα της επίμαχης έκθεσης. Η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει πως δεν είχε πρόσβαση στην κεταμίνη με πληροφορίες, ωστόσο, να αναφέρουν πως προκύπτουν ενδείξεις ότι η ίδια αναζητούσε «ύποπτα» σκευάσματα στο διαδίκτυο.
Την ώρα που στο «μικροσκόπιο» έχει μπει ακόμη και το ενδεχόμενο να δόθηκε στην 9χρονη ένα κοκτέιλ θανάτου που συμπεριλαμβάνει και άλλες ουσίες, η κατηγορούμενη εμφανίζεται να επικεντρώνεται σε ενδεχόμενα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού αλλά και στη συνέχεια κατά την ανάλυση των δειγμάτων. Μάλιστα, η υπεράσπιση φαίνεται να ρίχνει τα φώτα της σε ουσίες που χορηγήθηκαν, όπως λέει, στην 9χρονη μετά το επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η κεταμίνη να δόθηκε στο παιδί ως συστατικό άλλου φαρμάκου. «Αυτούσια η κεταμίνη δεν ήταν στη φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε το κορίτσι, αλλά ως συστατικό άλλης ουσίας είναι κάτι που θα το δούμε» αναφέρει ο συνήγορος υπεράσπισης ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια ουσία που δεν μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο. Η έρευνα της υπεράσπισης έχει εστιαστεί στον τρόπο προμήθειας και χορήγησης της κεταμίνης στο παιδί εκτιμώντας πως η διαδρομή της ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε αποκαλύψεις. «Ερευνούμε την πορεία που ακολούθησε η κεταμίνη, ποιος την προμηθεύτηκε, με ποιον τρόπο και πώς την χρησιμοποίησε… Η κεταμίνη είναι μια ουσία που διακινείται με πολύ αυστηρό και ελεγχόμενο τρόπο και δεν μπορεί κανείς να την προμηθευτεί στο εμπόριο. Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από κάποιον χωρίς δόλο και ίσως δούμε κάποιες ανατροπές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως η κεταμίνη «είναι και το μυστικό που θα λύσει όλα τα ερωτήματα που αυτή τη στιγμή αιωρούνται» Αναφερόμενος δε στην εντολέα του είπε πως εκείνη «υποπτεύεται ότι είναι ουσία που υπήρχε, ήδη, στο νοσοκομείο και χορηγήθηκε στα πλαίσια κακής χρήσης της από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τη νοσηλεία του παιδιού». Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης Κωνσταντίνος Ζάρδας προχώρησε ένα ακόμη βήμα και σε δηλώσεις του προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε κατά τη διασωλήνωση του παιδιού κάνοντας λόγο «για ιατρικό λάθος προφανώς εξ αμελείας». «Αυτό προκύπτει από επιστημονικά δεδομένα, από επικοινωνίες μας με αναισθησιολόγους. Το «κλειδί» είναι πότε χορηγήθηκε η κεταμίνη. Είναι πιο εύλογη αυτή η εξήγηση από το να σκότωσε το παιδί της μια μάνα. Είναι συγκυριακά τα στοιχειά της δικογραφίας και συγκεντρώθηκαν δια της ατόπου απαγωγής» αναφέρει δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσουν.
«Ο Μάνος ήταν μπροστά»
Η 33χρονη φέρεται να ισχυρίζεται πως σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από τη δικογραφία ότι κατά τις νοσηλείες του παιδιού συστηνόταν ως νοσηλεύτρια ενώ, παράλληλα, αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν η μόνη παρούσα στα ιατρικά επεισόδια της Τζωρτζίνας τα οποία ερμηνεύονται, από τις αρχές, ως απόπειρες σε βάρος της.
«Υποτίθεται ότι έχουν γίνει, όπως λένε εννιά απόπειρες, δέκα, δεν θυμάμαι πόσες λένε, κατά της Τζωρτζίνας. Στις τρεις υποτίθεται από αυτές τις απόπειρες, ο Μάνος ήταν μέσα. Ήταν μπροστά στις κρίσεις που έκανε η Τζωρτζίνα. Ήταν μπροστά!» έχει πει η αδελφή της κατηγορούμενης, Δήμητρα η οποία όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο 30χρονος δεν ήταν μαζί με τα παιδιά του όταν πέθαναν εκείνη απάντησε: «Δεν μπορεί να το ξέρει κανένας αυτό, αν γίνει μία καλή άρση θα δουν αν ήταν και τι έβλεπε» και υποστήριξε πως «όταν η Τζωρτζίνα έπαθε το τελευταίο επεισόδιο που κατέληξε, μιλάγανε (σ.σ. η Ρούλα και ο Μάνος) σε βιντεοκλήση». Η Ρούλα Πισπιρίγκου αναφερόμενη στις καταθέσεις που την εμφανίζουν να ρωτά για την ύπαρξη καμερών στα δωμάτια των νοσοκομείων, κάτι που θεωρήθηκε «ύποπτο», φέρεται να εξηγεί ότι επρόκειτο για «κοινωνική συζήτηση» που αφορούσε ενδεχόμενες κλοπές.
Ανοικτό το ενδεχόμενο εκταφής της Τζωρτζίνας
Μετά την απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν αν θα προφυλακιστεί ή όχι. Σε κάθε περίπτωση η έρευνα για την πρωτοφανή υπόθεση θα συνεχιστεί αφού εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα. Οι φάκελοι για το θάνατο των άλλων δυο παιδιών, της 3,5 ετών Μαλένας και της 7 μηνών Ίριδας, έχουν ανοίξει με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται στην επόμενη φάση να ζητηθεί η εκταφή της Τζωρτζίνας για να πάρουν δείγμα από τα μαλλιά της προκειμένου να αναζητήσουν πληροφορίες για τα προηγούμενα επεισόδια που υπέστη το παιδί. «Η τρίχα έχει την ιδιότητα να μπορεί να μας δίνει την ανάλυση ουσιών σε βάθος χρόνου. Είναι το μόνο βιολογικό υλικό στο οποίο μπορούμε να δούμε ακόμη και πριν 2-3 μήνες αν υπήρχε η χρήση αυτής της ουσίας ή και άλλων ουσιών, με βεβαιότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων και πρόσθεσε πως και τα άλλα δύο παιδιά έφυγαν από εξωγενή παράγοντα. «Υπάρχουν σημάδια και τα ευρήματα μιλάνε ξεκάθαρα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, υπάρχει και άλλος λόγος για να προχωρήσουν στην εκταφή της 9χρονης αφού αποκαλύφθηκε ότι μέσα στο φέρετρο του παιδιού η κατηγορούμενη έχει τοποθετήσει ένα τάμπλετ το οποίο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις αρχές, να έχει καταγράψει στοιχεία αναφορικά με την προμήθεια και τη χορήγηση της κεταμίνης. Άλλωστε, οι αρχές έχουν κατασχέσει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από το σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα προκειμένου να αναζητήσουν στοιχεία που θα ρίχνουν επιπλέον φως στην υπόθεση.