“Βόμβες” Έκλεστον: “Τελειωμένη και τριτοκοσμική η Ευρώπη!”

“Τριτοκοσμική” χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή οικονομία ο ισχυρός άνδρας της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστον, σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph, μιλώντας με... όχι και τόσο θερμά λόγια για τη Γηραιά Ήπειρο.

“Αργά αλλά σταθερά, αυτό που προέβλεψα για την Ευρώπη συμβαίνει. Αυτό που είπα πριν από δέκα χρόνια είναι ότι σύντομα θα γινόταν τριτοκοσμική οικονομία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έκλεστον, προσθέτοντας: “Η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στη Γερμανία και στη Γαλλία. Έτσι ξεκίνησε. Η Γαλλία έχει τελειώσει και η Γερμανία δε δείχνει στα καλά της. Ακόμα και με τη βοήθειά μου, έχουν ακόμα προβλήματα”.

Η “βοήθεια” στην οποία αναφέρθηκε ο Έκλεστον είναι το ποσό-μαμούθ των 75 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που αναγκάστηκε να πληρώσει με απόφαση γερμανικού δικαστηρίου για τον διακανονισμό μίας υπόθεσης δωροδοκίας σε Γερμανό τραπεζίτη.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Έκλεστον καταφέρεται εναντίον της Ευρώπης και των πολιτικών ηγετών της. Στο παρελθόν ο ισχυρός άνδρας της Formula 1 είχε σχολιάσει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί “έχουν πολιτικές που θα ήθελαν να εφαρμόσουν, αλλά όταν ανέρχονται στην εξουσία ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν”, ενώ είναι και από τους πιο ανοιχτούς επικριτές του ευρώ. Το 2012 είχε αναφέρει: “Από τη στιγμή που εισήχθη το ευρώ είπα ότι ήταν ένα λάθος. Ήταν μία πολιτική απόφαση, όπου η Γερμανία και η Γαλλία σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν την Ευρώπη. Δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις για την προσπάθεια, εκείνη την εποχή φαινόταν καλή ιδέα”.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαϊκά γκραν πρι στο πρόγραμμα της Formula 1 έχουν μειωθεί σε οκτώ, αφού το γκραν πρι της Γαλλίας δεν έχει διεξαχθεί από το 2008, ενώ και στη Γερμανία από το 2007 διεξάγεται ένα γκραν πρι, και όχι δύο, όπως παλαιότερα.