Το Facebook… βουτάει στο “σκοτεινό δίκτυο” του Tor

Πρόσβαση στο Facebook στους πολίτες χωρών όπου το κοινωνικό δίκτυο είναι απαγορευμένο δίνει η νέα υπηρεσία του κοινωνικού δικτύου, που επιτρέπει την προσπέλασή του μέσω του “σκοτεινού δικτύου”.

Συγκεκριμένα, το Facebook επιτρέπει πλέον στους χρήστες να συνδεθούν μέσω του δικτύου Tor, που αποκρύπτει στοιχεία όπως η χώρα προέλευσης του χρήστη, χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα του Tor, κι έτσι μπορούν να παρακαμφθούν οι μορφές απαγόρευσης πρόσβασης στο κοινωνικό δίκτυο που επιβάλλονται σε χώρες όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Η υπηρεσία αυτή του Facebook δεν αφορά μόνο σε όσους έχουν προβλήματα πρόσβασης λόγω της χώρας στην οποία βρίσκονται, αλλά και σε όσους απλώς δε θέλουν να καταγράφονται τα ψηφιακά τους “ίχνη”.

“Είναι αρκετά δύσκολο να χρησιμοποιήσεις ένα κοινωνικό δίκτυο εντελώς ανώνυμα, κατά κάποιον τρόπο είναι ανούσιο, εκτός κι αν απλώς διαβάζεις πληροφορίες”, αναφέρει στο BBC ο καθηγητής Στίβεν Μέρντοχ, που ήταν σύμβουλος του Facebook στο project αυτό. “Αλλά απλώς επειδή θες να πεις στο Facebook το όνομά σου, δε σημαίνει ότι πρέπει να μπορούν να βρουν την τοποθεσία σου και τις αναζητήσεις σου”, σημειώνει.

Ο Μέρντοχ απορρίπτει τις επικρίσεις ότι η κίνηση αυτή μπορεί να εξοργίσει τις κυβερνήσεις που θέτουν περιορισμούς στη λειτουργία του Facebook. “Δεν είναι τόσο προστασία των πολιτών από τις κυβερνήσεις, αλλά προστασία από ανθρώπους που παρακολουθούν τις επικοινωνίες – αυτοί μπορεί να είναι από εγκληματίες μέχρι μαρκετίστες”, εξηγεί.