Όσκαρ 2022: Τι εξόργισε τον Γουίλ Σμιθ ώστε να χτυπήσει τον Κρις Ροκ

Όσκαρ 2022: Τι εξόργισε τον Γουίλ Σμιθ ώστε να χτυπήσει τον Κρις Ροκ

Η μάχη της συζύγου του Τζάντα Πίνκετ Σμιθ με την αλωπεκία

Tο αστείο του Κρις Ροκ για τα μαλλιά της γυναίκας του Γουίλ Σμιθ, Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, που έχει αλωπεκία, τον έκανε να «ξεφύγει» και κατέληξε να χαστουκίζει επί σκηνής τον Κρις Ροκ στην 94η τελετή απονομής των Όσκαρ.

Η μάχη της γνωστής ηθοποιού με την απώλεια των μαλλιών της αποκαλύφθηκε το 2018 και έκτοτε έχει «αγκαλιάσει» της προκλήσεις της νόσου και εμφανίζεται δημόσια για μιλήσει για όσα αντιμετωπίζει και να δώσει κουράγιο στις γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια θέση.

 

Τον Δεκέμβριο του 2021, με ένα βίντεό της στο Instagram που είχε πάνω από 2 εκατομμύρια views, μίλησε για την αλωπεκία και τη γραμμή που είχε εντοπίσει στο κεφάλι της. «Δείτε τη γραμμή» είπε η 50χρονη, τότε, γυναίκα και έδειξε το τριχωτό της κεφαλής της. «Τώρα θα μου είναι πιο δύσκολο να το κρύψω, οπότε είπα να το μοιραστώ μαζί σας ώστε να μην αρχίσετε τις ερωτήσεις. Η μαμά θα βάλει μερικά στρας εδώ και θα το μετατρέψω σε στέμμα» είπε.

Τον περασμένο Νοέμβριο η σύζυγος του Γουίλ Σμιθ αποφάσισε να ξυρίσει τελείως το κεφάλι της, μετά από προτροπή της κόρης της, Willow Smith. «Η Willow με έπεισε, ήταν η στιγμή» είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε παλιότερη συνέντευξή της η Τζάντα Πίνκετ Σμιθ είχε πει πόσο τρομακτικό ήταν να αντιμετωπίσει την αλωπεκία όταν εμφανίστηκε. «Ήμουν στο ντους και ξαφνικά τούφες μαλλιών έμειναν στα χέρια μου. Είπα “θέε μου, γίνομαι καραφλή; Ήταν από αυτές τις φορές που τρέμεις από φόβο. Γι’ αυτό έκοψα τα μαλλιά μου και συνεχίζει να το κάνω» είχε πει στο Red Table Talk. Αρχικά έκανε ενέσεις στεροειδών. «Φαίνονταν να βοηθούν, αλλά όχι να γιατρεύουν» είχε πει.

Πολλές μαύρες γυναίκες πάσχουν από αλωπεκία. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2016 σε 5.594 μαύρες, το 47,6% βρέθηκε με το συγκεκριμένο αυτοάνοσο και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία δεν καταφεύγει σε ιατρική βοήθεια.

Τι είναι η αλωπεκία

Η αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση νόσος. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερδραστήριο, στρέφεται εναντίον και καταστρέφει τους θυλάκους των τριχών.

Την αλωπεκία μπορούν να προκαλέσουν γενετικοί, ψυχολογικοί, ανοσολογικοί και ενδοκρινικοί παράγοντες. Στη γυροειδή αλωπεκία η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες.

Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος