Νίκος Ανδρουλάκης: Στην Ελλάδα μέχρι τώρα το κόστος της κρίσης το έχουν πληρώσει μόνο οι πολίτες

Νίκος Ανδρουλάκης: Στην Ελλάδα μέχρι τώρα το κόστος της κρίσης το έχουν πληρώσει μόνο οι πολίτες

Επικρίνει την κυβέρνηση ότι «κερδοσκοπεί εις βάρος των πιο αδύναμων διατηρώντας αδικαιολόγητα υψηλούς τους συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RealNews και αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επικρίνει την κυβέρνηση ότι «κερδοσκοπεί εις βάρος των πιο αδύναμων διατηρώντας αδικαιολόγητα υψηλούς τους συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα».

«Ενώ ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, και πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία το έχουν εφαρμόσει ήδη ή εμφανίζουν ζημιές επειδή το κράτος έχει επιβάλει πλαφόν στην τιμή της λιανικής όπως στη Γαλλία, στην Ελλάδα μέχρι τώρα το κόστος της κρίσης το έχουν πληρώσει μόνο οι πολίτες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις τώρα ανακάλυψε την ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών, ενώ συνεχίζει να κερδοσκοπεί εις βάρος των πιο αδύναμων διατηρώντας αδικαιολόγητα υψηλούς τους συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα» σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης.

Περεταίρω, σημειώνοντας ότι «από το 2000 έως το 2020 η χώρα μας αύξησε κατά 20% σχεδόν την εξάρτησή από εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα» είπε πως θεωρεί «πολύ μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επέλεξε το βίαιο και χωρίς σχέδιο κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, δεσμεύοντας μας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο αντί να προχωρήσει σε μία πιο ομαλή απολιγνιτοποίηση, για να περάσουμε γρηγορότερα και χωρίς μεγάλες εξαρτήσεις στις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας» και προσέθεσε: «Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μία πολιτική ενεργειακής αυτονομίας, που θα ενισχύει και την ενεργειακή της ασφάλεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία -όπως είπε- έχει να διαδραματίσει έναν πολύ κρίσιμο ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο. «Καλείται σε συνθήκες δημογραφικής γήρανσης να αντιμετωπίσει τη διαγενεακή ανισότητα που εν τέλει εξελίσσεται σε ταξική ανισότητα. Να αντιπαλέψει το φαινόμενο της κληρονομικής ισχύος στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορεί το δικαίωμα στην ευημερία και στην πρόοδο να είναι κληρονομικό προνόμιο για τους λίγους» σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη χάραξης μιας σοβαρής στεγαστικής πολιτικής που θα διευκολύνει τα νέα ζευγάρια, ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Σε ερώτηση αν "βλέπει" άμεσα εκλογές, δηλώνει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο «όποτε κι αν αυτές γίνουν , με ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό Σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που θα απαντάει στα προβλήματα των πολιτών και με ανανεωμένα και ενισχυμένα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «η Δημοκρατική Παράταξη είναι κόμμα δημιουργίας και όχι διαμαρτυρίας» και προσθέτει: «Έχουμε ως στόχο να κυβερνήσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, να ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή. Στοίχημά μας είναι να γίνουμε η πιο δημιουργική πολιτική δύναμη του τόπου. Στη νέα αυτή πορεία δίνω μεγάλη σημασία στην καθημερινή επαφή μας με την κοινωνία και ειδικά τους νέους, που πολλοί έχουν απογοητευθεί από την πολιτική. Η αξιοπιστία και το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα θα σφραγίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, για να τελειώνουμε με τον πολιτικό καιροσκοπισμό, τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος. Για εμάς, λοιπόν, σταθερότητα δεν είναι η επιστροφή σε ένα προβληματικό παρελθόν αλλά η χάραξη μιας νέας πορείας με το βλέμμα στο μέλλον».