Μεγάλη ποσότητα τροφίμων στέλνει η Βρετανία - Ήχησαν σειρήνες πάλι στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή
Δεν είναι μόνοι οι επιθέσεις των Ρώσων στην Ουκρανία που κάνουν μαύρη τη ζωή των αμυνόμενων, αλλά και το κρύο, η πείνα καιη δίψα που τους δυσκολεύει να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Παρόλα αυτά, οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.
Λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.
«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψειπείνα τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Βρετανία: Τρόφιμα, συνολικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ
Η Βρετανία προανήγγειλε σήμερα ότι θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία, που αφορά προμήθειες σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης συνολικής αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών (2,3 εκατ. ευρώ) για τις πόλεις που τελούν υπό πολιορκία από τα ρωσικά στρατεύματα, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης.
Έναν μήνα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, την οποία το Κρεμλίνο περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να καταλάβει κάποια από τις ουκρανικές μεγαλουπόλεις και έχει καταφύγει στο «σφυροκόπημά» τους με πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, μια πόλη 400.000 κατοίκων που τελεί υπό πολιορκία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς τρόφιμα, νερό ή θέρμανση.
Η Βρετανία ανέφερε ότι περίπου 25 φορτηγά με ξηρά τροφή, κονσέρβες και νερό θα σταλούν οδικώς και σιδηροδρομικώς από αποθήκες της Πολωνίας και της Σλοβακίας στις πόλεις της Ουκρανίας που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.
«Οι ανάγκες στο έδαφος της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρες, με τόσο κόσμο στις πολιορκημένες περιοχές εγκλωβισμένο σε υπόγεια χωρίς τρόφιμα και νερό», δήλωσε η Άλις Χούπερ, σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για ανθρωπιστικές κρίσεις. «Συνεργαζόμαστε με εταίρους στα σύνορα για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι βρετανικές προμήθειες ζωτικής σημασίας θα φτάσουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.