Τρ. Κύπρου : Κλειδί για τα test η προληπτική αύξηση κεφαλαίου

Η απόφαση της Τράπεζας να αυξήσει προληπτικά το μετοχικό κεφάλαιό της κατά 1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014, διασφάλισε ότι η Τράπεζα διαθέτει ικανοποιητικά κεφάλαια για την Συνολική Αξιολόγηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία πέρασε επιτυχώς.

Όπως σημειώνει, αναγνωρίζει τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα («ΕΚΤ»), η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή («ΕΤΑ») και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου («ΚΤΚ») σχετικά με την Συνολική Αξιολόγηση.

Η ΕΚΤ πραγματοποίησε την Συνολική Αξιολόγηση προτού αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα, στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, τον Νοέμβριο του 2014, σε συνεργασία με τις Εθνικές Αρμόδιες Αρχές («ΕΑΑ») των κρατών μελών που συμμετέχουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, και είχε την στήριξη σε όλα τα επίπεδα ανεξάρτητων μη εμπλεκόμενων μερών.

Η Συνολική Αξιολόγηση αποτελείται από 2 πυλώνες :

• Έλεγχος ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού («AQR») – για ενίσχυση της διαφάνειας των ισολογισμών των τραπεζών μέσω της αξιολόγησης της αξίας των στοιχείων ενεργητικού και των εξασφαλίσεων των τραπεζών, καθώς επίσης και των αντίστοιχων προβλέψεων.

• Άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2014 σε επίπεδο ΕΕ - που πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με την ΕΤΑ. Αυτή εξέτασε την ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών σε ακραίες καταστάσεις και βασίστηκε σε κοινή μεθοδολογία της ΕΤΑ που εφαρμόστηκε σε όλες τις τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση. Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων αντανακλούν τις υποθέσεις του βασικού σεναρίου και του σεναρίου δυσμενών εξελίξεων και δεν αποτελούν πρόβλεψη για τους μελλοντικούς οικονομικούς δείκτες ή τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας. Μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν παρέχει προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων αφού τα σενάρια δυσμενών εξελίξεων έχουν σχεδιαστεί ως υποθετικά σενάρια κάτω από εύλογες αλλά ακραίες υποθέσεις, οι οποίες δεν είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν. Διαφορετικά σενάρια δυνατό να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα αναλόγως των δεδομένων του κάθε πιστωτικού ιδρύματος και παρέχουν προληπτικά σημαντικές πληροφορίες στις εποπτικές αρχές. Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2014 σε επίπεδο ΕΕ για την Τράπεζα διενεργήθηκε υποθέτοντας δυναμικό ισολογισμό με αφετηρία την 31 Δεκεμβρίου 2013 και χρονικό ορίζοντα 3 χρόνια.

Το επίπεδο αναφοράς για το δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (με μεταβατικές διατάξεις) για τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού AQR ήταν 8%. Για σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2014 σε επίπεδο ΕΕ, το ελάχιστο όριο για τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 που εφαρμόστηκε για όλες τις τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν 8% για το βασικό σενάριο και 5,5% για το σενάριο δυσμενών εξελίξεων.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος, Δρ. Κρίστης Χασάπης, σε δήλωσή του ανέφερε : "Το θετικό αποτέλεσμα στη Συνολική Αξιολόγηση επιβεβαιώνει την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας, ακόμη και υπό τις πιο ακραίες υποθετικές συνθήκες. Επίσης, αντανακλά τις έγκαιρες και προληπτικές ενέργειες της Τράπεζας για ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας πριν τη Συνολική Αξιολόγηση. Το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο για την Τράπεζα και θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταθετών, μετόχων και άλλων προς την Τράπεζα. Ως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Τράπεζα θα συνεισφέρει, αλλά και θα επωφεληθεί σημαντικά από τη βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων και της εμπιστοσύνης στην τοπική αγορά".

Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος, John Hourican, πρόσθεσε : "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, που οι προληπτικές ενέργειες, τις οποίες λάβαμε κατά τη διάρκεια του 2014, και συγκεκριμένα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, έχουν διασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στη Συνολική Αξιολόγηση, που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ. Η προληπτική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θωράκισε κεφαλαιακά την Τράπεζα, ούτως ώστε να αντεπεξέλθει θετικά, ακόμη και στο σενάριο των δυσμενών εξελίξεων, που προβλέπεται από τις αρχές. Η Τράπεζα θα συνεχίσει να διατηρεί τα κατάλληλα κεφάλαια, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις, που
αντιμετωπίζουμε. Παραμένουμε δεσμευμένοι και συγκεντρωμένοι στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, και σταδιακά και σταθερά γινόμαστε ισχυρότερη και καλύτερη τράπεζα για τους πελάτες μας, τους μετόχους μας, το προσωπικό μας και την Κύπρο γενικότερα. Μια ισχυρότερη Τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση για να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της ευημερίας στη χώρα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους για την εμπιστοσύνη, που συνεχίζουν να μας δείχνουν, και τους διαβεβαιώνουμε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να
διασφαλίζει ότι αυτή η εμπιστοσύνη είναι απόλυτα δικαιολογημένη".