Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
«Πρόκειται για μια μαύρη ώρα» ανέφερε σχετικά με «τη σκιά που ρίχνει στην Ευρώπη η σύρραξη στην Ουκρανία» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα και των ρηματικών διακοινώσεων σχετικά με το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο της Συμφωνίας».
Ενημερώνοντας για την επιστροφή του γενικού πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη από την Μαριούπολη, ο υπουργός εκτίμησε πως μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει περάσει σε έδαφος της ΕΕ, καθώς αν και χθες ήταν καθ' οδόν προς τη Ζαπορίζα, σήμερα η πόλη βομβαρδίστηκε και χρειάσθηκε να τροποποιηθεί η διαδρομή τους.
Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσαν βουλευτές τής αντιπολίτευσης για το «εάν η χώρα μας προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες για τους ομογενείς» ανέφερε ότι «είχαμε προειδοποιήσει και τους Έλληνες υπηκόους και την ομογένεια» και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ που έγιναν στις 11, 14 και 24 Φεβρουαρίου που «ζητούσαμε να φύγουν από την χώρα», ενώ υπενθύμισε πως και ο ίδιος επισκέφθηκε τόσο τη Μαριούπολη όσο και τη Μόσχα. Σημείωσε ότι «μέχρι τώρα, έχουμε οργανώσει πέντε επιχειρήσεις εκκενώσεων και ελπίζουμε να καταφέρουμε και μια έκτη» και προσέθεσε πως «είναι μια τραγική στιγμή και το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι είναι να έχουμε απόλυτη σοβαρότητα».
Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου ότι πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων, που η ιδιοκτησία του έχει σχέση και με ΜΜΕ, φόρτωσε καύσιμα από λιμάνι της Ρωσίας, ο υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγής ενέργειας στις κυρώσεις μας και δεν είναι αυτή η κυβέρνηση αυτή που θα καταστήσει τον ελληνικό εφοπλισμό ως απολογούμενο».
Περεταίρω, επισήμανε πως οι βασικές αρχές με τις οποίες κινείται η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι το ανθρωπιστικό δίκαιο, το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας, η συμμόρφωση προς τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει ΝΑΤΟ και ΕΕ
Απαντώντας σε αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα ασκεί μια ευρύτερη πολιτική, «όχι εκτός των αρχών της» και επισήμανε πως οι ανάγκες της χώρας σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης μεταβάλλονται, όπως έχουν αλλάξει και οι ιστορικοί μας συνομιλητές και δεν μπορεί να μείνει «εκεί που ήταν τη δεκαετία του ΄80» γιατί «αυτό θα αποτελούσε μέγα στροθοκαμηλισμός.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε ότι η Ελλάδα δεν ασκεί μια πολιτική σε αντιδιαστολή με την Τουρκία. «Έχουμε μια αυτοτελή πολιτική με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, με τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τις δικές μας αρχές, όπου βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας απολύτως την τουρκική απειλή αλλά δεν προσδιοριζόμαστε από αυτήν. Δεν ασκούμε μια αντι- τουρκική πολιτική» επισήμανε. Σημείωσε δε, ότι «όλοι ευχόμαστε να έρθει η στιγμή που η Τουρκία θα μπορούσε να φύγει από τις παράλογες αξιώσεις της, να επιλυθούν οι διαφορές και να ζήσουμε μαζί», γεγονός που «θα δημιουργούσε μια τρομακτική δυναμική ασφάλειας και σταθερότητας από μια τέτοια συνεννόηση», ωστόσο εκτίμησε «αυτό δεν είναι εύκολο να το δούμε κατά την διάρκεια της ζωής μας».
Αραβικές Σχέσεις
Σχετικά με τη Συμφωνία με τα ΗΑΕ, είπε ότι δεν είναι αυτονόητη μια συνεργασία με μια χώρα που είναι ισχυρή και «δεν υπογράφονται κάθε ημέρα τέτοιες αμυντικές συμφωνίες». Και επισημαίνοντας πως «δεν το συσχετίζω με την Τουρκία», ζήτησε από τους βουλευτές τής αντιπολίτευσης που έχουν επιφυλάξεις κατά πόσο τα ΗΕΑ θα συνδράμουν αμυντικά την Ελλάδα σε μια εμπλοκή με την Τουρκία, να παρατηρήσουν ότι «κατά την διάρκεια της μεγάλης κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο τέσσερα F-16 Blook 60, με 130 άτομα προσωπικό, ήταν στο αεροδρόμιο των Χανίων» και προέτρεψε «μην πέφτετε στον πειρασμό να θεωρείτε πως ότι κάνει η χώρα είναι υπό τον φακό ενός οιωνοί αντι-τουρκισμού, γιατί δεν χρειάζεται».
Επισήμανε δε πως «δεν είμαστε αντίθετοι, οι φίλοι και σύμμαχοί μας να συνομιλούν με την Τουρκία, να συνάπτουν συμφωνίες, διότι έτσι η Τουρκία ακούει αυτά που πρέπει να ακούσει. Και εάν η Τουρκία στρέψει και έρθει στην παράταξη των χωρών που αποδέχονται το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ, που δεν απειλούν άλλα κράτη με χρήση βίας, τόσο το καλύτερο για την Τουρκία και για όλους μας».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι μια πολιτική επάλληλων κύκλων και σε αυτό τον δεύτερο κύκλο συμπεριλαμβάνονται οι χώρες της Αφρικής και της ευρύτερης αυτής περιοχής. «Ποτέ», τόνισε ο κ. Δένδιας, «δεν είχαμε τις σχέσεις που έχουμε τώρα με την Αίγυπτο, με την Σαουδική Αραβία- και αυτά δεν είναι αδιάφορα, αλλά δεν σημαίνουν και ότι αποδεχόμαστε το σύνολο του νομικού πλαισίου αυτών των χωρών».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, προανήγγειλε πως η εξωτερική μας πολιτική θα επεκταθεί και πέραν της Ινδίας, «στις αρχιπελαγικές χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς για την UNCLOS, στην Αφρική που ήδη έχω επισκεφθεί 6 φορές».
Ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως «οφείλουμε να συνομολογήσουμε την ανάγκη μιας νέας συνολικής αρχιτεκτονικής», «δεν μπορούμε να μείνουμε περιορισμένοι στο στενό μας γεωγραφικό χώρο του νότιου τμήματος της Βαλκανικής χερσονήσου. Πρέπει να αναπτυχθούμε» και παρατήρησε πως «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πρόκληση για την Ελλάδα, όχι στενού συμφέροντος, αλλά ενός ευρύτερου ερωτήματος ασφάλειας». Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην χώρα μας, είπε ο κ. Δένδιας, «να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας χωρίς κόμπλεξ μικρο-μεγαλισμού, χωρίς να παριστάνουμε κάτι που δεν είμαστε, χωρίς να οραματιζόμαστε γεωπολιτικές επεκτάσεις, αλλά προασπίζοντας τα συμφέροντα και τις αρχές και τα οικονομικά μας συμφέροντα».
Σχολιάζοντας την ευρύτερη υπερψήφιση της Συμφωνίας με τα ΗΕΑ, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως δείχνει ότι έχουμε περάσει σε ένα στάδιο εθνικής ωριμότητας, σημειώνοντας πως «οι μεγάλοι εθνικοί διχασμοί στη χώρα μας έγιναν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον λαό και την πατρίδα ότι μπορούμε να βλέπουμε τις μεγάλες προκλήσεις τού παρόντος και του μέλλοντος μαζί και να ομονοούμε δημιουργώντας ένα αρραγές εθνικό μέτωπο και να πηγαίνουμε μπροστά».