Πλημμύρισε ο ποταμός Έβρος

Πάνω από τα όρια επιφυλακής βρίσκεται αυτή τη στιγμή η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, τα οποία προκάλεσαν την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία . Όπως αναφέρει στο news.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάνω από το όριο συναγερμού. Συγκεκριμένα η στάθμη βρίσκεται στα 5,85 μέτρα με όριο τα 5,70. Δηλαδή βρισκόμαστε 15 εκατοστά πάνω από το επιτρεπτό".

"Παρακολουθούμε το φαινόμενο και έχουμε ενημερώσει τους δήμου να ειδοποιήσουν τους πολίτες - κυρίως γεωργούς και κτηνοτρόφους - να διακόψουν κάθε δραστηριότητα. Όπως σημειώνει ο αντιπεριφεριάρχης "δεν μας ειδοποίησε η Βουλγαρία για την αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού στην όχθη. Υπάρχει ευθύνη από τη γείτονα, καθώς παρουσίασε μεγάλες παροχετεύσεις νερού".

"Εμείς το πληροφορηθήκαμε από τα σταθμίμετρα που έχουμε εγκατεστημένα, καθώς και από τα βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση, από την υπερχείλιση του ποταμού επηρεάζεται μέχρι στιγμής το βόρειο τμήμα του νομού από το Ορμένιο έως το Πύθιο. Σημειωτέον το κύμα των νερών, κινείται με όγκο περίπου 1.000 κυβικών το δευτερόλεπτο, όταν η φυσιολογική τιμή του είναι γύρω στα 300 κυβικά", εξηγεί ο Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ήδη η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου έχει εκδώσει έκτακτη οδηγία, εφιστώντας την προσοχή γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, κυνηγών καθώς και οποιουδήποτε άλλου δραστηριοποιείται σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από παλαιότερη εκδήλωση του φαινομένου στην περιοχή