«Η Ελλάδα στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία»
Για την Τουρκία, τις δημοσκοπήσεις, το ενεργειακό και τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όσον αφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Κυριακή 13 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Καραμανλής σχολίασε: «Παλιότερα υπήρχε μία σχολή σκέψης, που έλεγε ότι δεν έπρεπε να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία. Τα πράγματα, όμως, τότε ήταν πολύ διαφορετικά, γιατί η Τουρκία ήταν μία χώρα, που την εποχή εκείνη τα πράγματα που έλεγε ακούγονταν στη Δύση. Σήμερα, όμως, η εξωτερική πολιτική μας χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση και αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον διάλογο. Ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα έχει μία δύναμη και μία στρατηγική αποτρεπτικότητας που έχει λειτουργήσει, σημειώνοντας πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει όλες τις απειλές από τη γείτονα με μεγάλη επιτυχία.
Επίσης, εκτίμησε ότι λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, «η προσπάθεια του αναθεωρητισμού, που έχει τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία, αυτήν τη στιγμή αποκρούεται στην Ευρώπη. Αυτές οι φωνές του αναθεωρητισμού, της αλλαγής συνόρων, της αμφισβήτησης της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, δεν "περπατάνε" σήμερα στη Δύση».
Στο ερώτημα εάν ο κ. Ερντογάν θέσει στη συνάντηση εκ νέου τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε αρχίσει να βάζει θέματα στο Αιγαίο από το 1996 και την κρίση των Ιμίων. «Το ζήτημα δεν είναι τι λέει ο Τούρκος Πρόεδρος. Το ζήτημα είναι εάν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη και έχει στρατηγικές συμμαχίες -που σήμερα τις έχει- για να αντιμετωπίσει αυτήν την προκλητικότητα και επιθετικότητα».
Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι σε όλες τις έρευνες υπάρχει μία παγιωμένη ευρεία διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, η οποία βεβαίως κυμαίνεται σε κάθε μέτρηση. Εξέφρασε την άποψη πως για πρώτη φορά παρατηρείται κάτι τέτοιο τρία χρόνια μετά τις εκλογές και αυτό συμβαίνει γιατί οι πολίτες βλέπουν μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει σημαντικά βήματα και έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές κρίσεις.
Όσον αφορά στο ενεργειακό, αναφέρθηκε στις προτάσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και είπε πως δεν είναι αληθές ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Γαλλίας για ευρωομόλογο, καθώς η Ευρώπη θα το συζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 του μηνός.
Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία η κυβέρνηση ήδη είχε κάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό, ύψους δύο δισ. ευρώ. «Δεν θα αυξηθούν τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», δήλωσε. Όπως σημείωσε η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στο ενεργειακό.