Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση αμάχων από Σούμι και Ιρπίν – «Aνθρωπιστικούς διαδρόμους» ανοίγει η Ρωσία από Κίεβο και άλλες 4 πόλεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η απομάκρυνση αμάχων από Σούμι και Ιρπίν – «Aνθρωπιστικούς διαδρόμους» ανοίγει η Ρωσία από Κίεβο και άλλες 4 πόλεις

Το όριο των 2 εκατ. προσφύγων αναμένεται να ξεπεραστεί «σήμερα ή αύριο»

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά την συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Από τις 09:30 (και ώρα Ελλάδος) περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και οι δραστηριότητες (απομάκρυνσης) βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα.

Η Ρωσία άνοιξε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν άμαχοι από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο) και την Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το Interfax.

Η Ουκρανία είχε απορρίψει χθες, Δευτέρα, ρωσικές προτάσεις για την απομάκρυνση Ουκρανών προς τη Ρωσία ή την Λευκορωσία.

Το όριο των 2 εκατ. προσφύγων αναμένεται να ξεπεραστεί «σήμερα ή αύριο»

Το όριο των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής αναμένεται να ξεπεραστεί «σήμερα" ή "αύριο», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο», δήλωσε ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Όσλο.

"Αυτό δεν σταματά", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

«Αν ο πόλεμος συνεχίσει θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και συνδέσεις», σημείωσε ο Φιλίπο Γκράντι.

«Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη για όλους στην Ευρώπη και πέραν αυτής», τόνισε.