Επέκταση της… έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016

Την επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα έως το 2016 προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα εκπρόθεσμα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη "Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων".

Με την τροπολογία επεκτείνεται η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα έως το 2016 και μειώνονται από την 1ηΙανουαρίου 2015 οι συντελεστές υπολογισμού της, κατά 30% .

Ακόμη, παρατείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση μέχρι 31.12.2015. Η παρέμβαση αυτή έχει στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στα υφιστάμενα επίπεδα, την τόνωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά, καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής.

Με τις εν λόγω διατάξεις προβλέπεται ότι τα καθήκοντα Προέδρου του ΣΟΕ μπορεί να ανατίθενται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, στο Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η ρύθμιση αυτή προάγει τον ενιαίο συντονισμό του Συμβουλίου και της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών λόγω της συνάφειας του αντικειμένου αρμοδιοτήτων τους.

Ομοίως, μετονομάζεται η Γενική Γραμματεία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών σε Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής. Με αυτή την οργανωτική αλλαγή εξασφαλίζεται η λειτουργική και αποτελεσματική χάραξη και εκτέλεση των δημόσιων πολιτικών σε δύο κρίσιμους και διακριτούς τομείς πολιτικής που υπάγονται στο πεδίο εποπτείας του Υπουργείου Οικονομικών.