Υπό πολιορκία βρίσκεται η Μαριούπολη - Ο Πούτιν απειλεί τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία
Στο επίκεντρο των επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, η πρωτεύουσα Κίεβο και το Χάρκοβο, ενώ υπό πολιορκία βρίσκεται η Μαριούπολη.
Στο Κίεβο αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών των αντιπροσωπιών Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκιρωσία, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με βαλιστικούς πυραύλους στόχους στα περίχωρα, αλλά και στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχθηκαν σήμερα Δευτέρα, δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων. Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.
Ακόμη χειρότερη όμως είναι η κατάσταση στο Χάρκοβο, όπου οι βομβαρδισμοί είναι ακατάπαυστοι. Οι ρωσικές dυνάμεις προχώρησαν σε μαζικούς βομβαρδισμούς αστικής περιοχής μέρα-μεσημέρι, σκοτώνonτας δεκάδες αμάχους, ενώ εκαtοντάδες φέρεται πως είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Κίεβο. Πολλοί ήταν αυτοί, που χτυπήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητα τους.
Στα νότια της χώρας, το Μπέρντιανσκ καταλήφθηκε από τους Ρώσους, που έφτασαν έως στο δημαρχείο της πόλης. Δεν φα;iνεται να έχουν γίνει μεγάλες μάχες μέσα στην πόλη, ωστόσο έχουν ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες των κατοίκων. Στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας η Μαριούπολη βάλλεται από τρεις κατευθύνσεις και στην ουσία έχει περικυκλωθεί, ενώ όλοι οι δίοδοι στην πόλη έχουν κλείσει.
Μόσχα: Οι χώρες που εξοπλίζουν την Ουκρανία θα λάβουν «σκληρή απάντηση»
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί ευθέως τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «εξωφρενική» την απόφαση της Γερμανίας να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή τους δε αναφέρει, ότι οι χώρες που εξοπλίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, θα θεωρηθoύν υπεύθυνες, εάν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις και θα λάβουν «σκληρή απάντηση».