Αν και απάνθρωπο και ακατανόητο για τα δυτικά δεδομένα, ο θάνατος δια λιθοβολισμού είναι συχνή τακτική στις σκληροπυρηνικές μουσουλμανικές κοινότητες της Ανατολής, με θύματα πάντα γυναίκες.
Σε μια πρωτοφανή απόφαση, ισλαμιστές εξτρεμιστής αντάρτες στη Συρία επέβαλλαν για πρώτη φορά αυτή τη ποινή σε έναν 35χρονο μοιχό.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο άνδρας εκτελέστηκε δημοσίως στην επαρχία Ιντλίμπ, από τους μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα, ισλαμιστικής οργάνωσης που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.
Ο 35χρονος μοιχός είχε καταδικαστεί σε θάνατο από ένα "ισλαμικό δικαστήριο". Είναι η πρώτη φορά που λιθοβολείται άνδρας από την έναρξη της κρίσης στη χώρα, από το 2011. Αντίθετα, η γυναίκα με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση καταδικάστηκε σε μαστίγωμα γιατί ήταν ανύπαντρη.
Σε μία άλλη υπόθεση, σάλο έχει προκαλέσει ένα βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο YouTube και δείχνει τον θάνατο δια λιθοβολισμού μιας νεαρής γυναίκας που κρίθηκε ένοχη για μοιχεία, από τον πατέρα της και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική Συρία.
Η νεαρή γυναίκα εκτελέστηκε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο σε μια αγροτική τοποθεσία, στην επαρχία Χάμα. Στο βίντεο διακρίνεται η μαυροντυμένη γυναίκα απέναντι σε δύο άνδρες: τον πατέρα της και έναν τζιχαντιστή. Ο τελευταίος, που είναι ένοπλος, φοράει λευκό πουκάμισο και παντελόνι παραλλαγής ενώ ο γηραιός πατέρας είναι ντυμένος με τη λευκή τζελάμπα, το παραδοσιακό ένδυμα των χωρικών της περιοχής.
"Η τιμωρία είναι το αποτέλεσμα αυτού που διέπραξες και κανείς δεν σε ανάγκασε να το κάνεις. Αποδέχεσαι την τιμωρία του Θεού;" ρωτάει ο τζιχαντιστής. Η γυναίκα νεύει με το κεφάλι και κατόπιν ζητά από τον πατέρα της να την συγχωρέσει, κάτι που εκείνος αρνείται, υπό την πίεση των τζιχαντιστών. Αντ' αυτού, παίρνει ένα σκοινί, δένει την κόρη του και την ξαπλώνει, για να ξεκινήσει ο λιθοβολισμός.
Ο λιθοβολισμός είναι η τιμωρία που επιβάλει ο ισλαμικός νόμος στους παντρεμένους άνδρες ή γυναίκες που κρίνονται ένοχοι για μοιχεία. Στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες πάντως η ποινή αυτή σπανίως εφαρμόζεται.