“Υποκριτική” χαρακτηρίζει η ΚΝΕ τη στάση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την “εύρυθμη” λειτουργία του ιδρύματος, υπογραμμίζοντας πως είναι η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων που έχει οδηγήσει στις απολύσεις του αναγκαίου προσωπικού φύλαξης των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων και στην ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρίες security.
Σε ανακοίνωσή της, η Κομμυνιστική Νεολαία Ελλάδας τονίζει:
“Η ΚΝΕ καταδικάζει την υποκριτική στάση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ για τη δήθεν «εύρυθμη» λειτουργία του ιδρύματος. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με τη συναίνεση και των πρυτανικών αρχών, είναι αυτή που έχει οδηγήσει στις απολύσεις του αναγκαίου προσωπικού φύλαξης των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων και στην ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρίες security. Έχει οδηγήσει στις απολύσεις των εργαζόμενων της καθαριότητας, στις βρώμικες σχολές στο ΕΚΠΑ και αλλού.
Την ίδια ώρα οι φοιτητές συνωστίζονται σε αίθουσες και εργαστήρια και καλούνται να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, συγγράμματα και άλλα.
Ενώ την ίδια στιγμή συζητιέται στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει κι άλλους δρόμους για τη μεγαλύτερη πρόσδεσή της έρευνας και συνολικά της ανώτατης εκπαίδευσης στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Και αντί να δοθούν λύσεις σε αυτά τα οξυμένα προβλήματα, αντί να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες λειτουργίας του Πανεπιστημίου, επιχειρείται να νομιμοποιηθούν μέτρα όπως το face control και άλλα που βάζουν στο στόχαστρό τους τη συλλογική διεκδίκηση.
Η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ακολουθώντας το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» επιχειρεί να επιβάλει μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου στο Πανεπιστήμιο που αντικειμενικά στρέφονται ενάντια στη συλλογική δράση και διεκδίκηση. Αυτά τα μέτρα συνδέονται άμεσα με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για πανεπιστήμια–επιχειρήσεις στα οποία δεν χωρούν οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.
«Νερό στο μύλο» της κυβέρνησης ρίχνουν όσοι αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα και σκόπιμα τα συνδέουν με τους αγώνες στα πανεπιστήμια, όσοι θέλουν να παρουσιάσουν τις κινητοποιήσεις ως τμήμα της «ανομίας» στις σχολές, αλλά και διάφορες ομάδες που δρουν εκφυλιστικά στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα και με τις ενέργειές τους δίνουν το πάτημα για να συκοφαντείται και να απομαζικοποιείται.
Μόνη απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς για τους φοιτητές και τους σπουδαστές είναι η πάλη ενάντια στον αυταρχισμό, στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ, που πάει χέρι-χέρι με τη συκοφάντηση των αγώνων. Η πάλη για δωρεάν σπουδές, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων”.