Μπορεί η Ελλάδα να έχει χαρακτηρισθεί χώρα χαμηλού κινδύνου για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού προειδοποιεί ότι η εμφάνιση κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
Η κυρία Κρεμαστινού μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής επεσήμανε ότι το «κλειδί» σε αυτή την περίπτωση είναι να περιοριστεί η διασπορά.
"Ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία", προσθέτει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
"Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα, αλλά είναι και ο μόνος τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο, χρειάζεται γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση", συμπληρώνει η κυρία Κρεμαστινού.
Παρά το γεγονός ότι κάθε κρούσμα που θα υπάρξει στην Ευρώπη σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και να εξεταστούν εκατοντάδες άτομα, η κυρία Κρεμαστινού επισημάνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περιοριστεί το φαινόμενο παρά η γρήγορη ανίχνευση και η έγκαιρη διάγνωση.
Το Φεβρουάριο 2014 ανακοινώθηκε επιδημία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από ιό Έμπολα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Μέχρι τις 15 Οκτώβρη είχαν αναφερθεί 8.997 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 4.493 θανάτων, στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Αφρικανικής Ηπείρου.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 - 59 ετών. Από τον έλεγχο επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων με PCR, διαπιστώθηκε η γονιδιακή ομοιότητα του στελέχους σε ποσοστό 98%, με το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία από ιό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2009.
Η επιδημία λαμβάνει χώρα σε 4 Κράτη της Δυτικής Αφρικής, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Νιγηρία.
O ιός Εbola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.